Home

Achtergrond

Eerste resultaten nacontrole NAK vergelijkbaar met 2008

Het begin van de nacontrole die de keuringsdienst NAK voor pootaardappelen uitvoert, verloopt ongeveer gelijk aan vorig jaar.

Het verlagingspercentage is 19,5 procent. Momenteel is 3,5 procent van het te onderzoeken oppervlak door het NAK-laboratorium geweest en 0,2 procent is afgekeurd. ”Het is nog pril en kan alle kanten op”, voegt NAK-medewerker Ton Stolte daaraan toe.

De eerste uitslagen van de nacontrole zijn dankzij de PCR-toets, waarmee rechtstreeks uit de knol virusonderzoek wordt gedaan en een tijdwinst van vier tot vijf weken wordt geboekt, snel binnen gekomen. ”We hebben een voorsprong van twee weken ten opzichte van het gemiddelde”, zegt Stolte.

De voortgang van het bruin- en ringrotonderzoek loopt volgens planning. Vorige week zijn meer dan 8.000 knollen binnengekomen en het laboratorium draait op volle toeren om de monsters tijdig te verwerken. ”Het is onze bedoeling om half november klaar te zijn”, vertelt Stolte. ”Er wordt veel gebruik gemaakt van de PCR-toets om op tijd klaar te zijn voor de export. Eigenlijk naar verwachting. We liggen dan ook met alles netjes op schema.”

Of registreer je om te kunnen reageren.