Home

Achtergrond 168 x bekeken

Eerdmans wil ontslag rechters hof Arnhem

Het Burgercomité tegen Onrecht dat wordt aangevoerd door Joost Eerdmans, wil dat de rechters die de als vluchtgevaarlijk bekend staande mensenhandelaar Saban B. een week verlof uit de gevangenis gaven, ontslagen worden.

Het comité heeft een brief gestuurd aan de Hoge Raad met het verzoek een ontslagprocedure te beginnen, maakte het maandag bekend.
Saban B.'s zaak loopt in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem. Hij is vorig jaar na een proces in Almelo tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensenhandel, waarbij hij en zijn medeverdachten zeer gewelddadig handelden. Meer dan honderd vrouwen zijn slachtoffer geworden van de bende. B. kreeg verlof om zijn vrouw en pasgeboren kind te zien en ontsnapte na enkele dagen. Het comité spreekt over een 'kapitale blunder', die leidde tot "verdere aantasting van het vertrouwen in de rechtsorde en het vertrouwen in de rechterlijke macht in het algemeen''.

De Hoge Raad liet maandag weten nog geen brief van Eerdmans c.s. te hebben ontvangen. De procureur-generaal bij de Hoge Raad is belast met het in gang zetten van eventuele ontslagprocedures. Ontslag van een rechter komt hoogst zelden voor.

PVV-Kamerlid Raymond de Roon stelde in reactie op de uitlating van het uit drie mensen bestaande burgercomité dat hij ook vindt dat de rechters een disciplinaire maatregel moeten krijgen of ontslagen moeten worden. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) moet zich daar over uitlaten, vindt hij. De PVV'er vindt bovendien dat ambtenaren van het Openbaar Ministerie hebben geblunderd in deze zaak. Hij zal de minister vragen hen ook te straffen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.