Home

Achtergrond

Een op zeven Duitsers wil Muur terug

Bijna twintig jaar na de val van de Berlijnse Muur zou een op de zeven Duitsers graag zien dat de afscheiding tussen het toenmalige Oost- en West-Duitsland weer in ere wordt hersteld.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde opiniepeiling van onderzoeksinstituut Forsa in opdracht van het weekblad Stern.

Van de 1002 ondervraagden verlangt 15 procent naar de tijd dat er nog twee afzonderlijke staten waren. In het verenigde Duitsland is 16 procent van de mensen in het westen voor herbouw van de Muur, in het oosten is dat 10 procent.

Veel 'Wessi's' zijn de torenhoge kosten van de eenwording spuugzat. De afgelopen twintig jaar is al 1,2 biljoen euro in het oosten gepompt en het einde is nog niet in zicht. De 'Ossi's' zijn zeer teleurgesteld dat ze nog altijd niet dezelfde levensstandaard hebben.

De Muur was hét symbool van de Koude Oorlog. De afscheiding tussen het communistische oosten en het vrije westen viel op 9 november 1989 en leidde tot de vreedzame vereniging van de twee Duitse staten ruim een jaar later.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.