Home

Achtergrond 174 x bekeken

EU verhoogt oogstverwachting graan

De Europese Commissie heeft de oogstverwachting voor graan verhoogd naar 293,9 miljoen ton. Dat is 2,7 miljoen ton meer dan de Commissie vorige maand inschatte.

Vorig jaar oogstte de EU 314 miljoen ton graan. De oogst valt nu kleiner uit maar is nog altijd aanzienlijk hoger dan het vijfjaarlijkse gemiddelde.

De verhoging van de oogstprognose komt niet onverwacht, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "De tarwe en gerst is allemaal geoogst. De oogstraming hiervan is vrij nauwkeurig. Mais moet nog worden geoogst. Dat kan de totale graanproductie nog beïnvloeden."

Mede als gevolg van de overvloedige oogst zijn de graannoteringen deze week gedaald. De daling wordt versterkt door de zwakke dollar. Bovendien is in veel landen buiten Europa veel graan geoogst, waardoor er een beperkte belangstelling is bij graankopers.

Vanaf 1 november kan weer tarwe en gerst worden aangeboden voor de graaninterventie. De productschapwoordvoerder verwacht dat vooral veel gerst wordt aangeboden. "In veel lidstaten ligt de gerstprijs onder de interventieprijs van €101,31 per ton. Het is nog onduidelijk of er voldoende opslagcapaciteit beschikbaar is voor de verwachte stroom van aanbiedingen."

Of registreer je om te kunnen reageren.