Home

Achtergrond 6 reacties

EU-melkprijs stijgt opnieuw

Er zit een stijgende lijn in de Europese melkprijzen. De gemiddelde EU-melkprijs steeg in de maand juli met €0,81 tot €25,51 per 100 kg melk (bij 500.000 kg per jaar). Dit blijkt uit de maandelijkse, internationale melkprijsvergelijking van LTO.

De hogere melkprijs was geen incident. De melkprijsstijging gold namelijk voor de meeste landen binnen de EU. Bovendien waren in de maand juli geen nieuwe toeslagen verwerkt. Dat betekent dat de hogere prijs echt uit de markt kwam.

In Frankrijk zaten de melkprijzen ook in juli weer duidelijk in de lift. Sodiaal betaalde het meest uit: €31,91 (plus €1,57). De zuivelverwerker werd gevolgd door Danone met €29,71 (plus €1,71).

Ook Bongrain (€28,47) en Lactalis (€28,47) schroefden hun melkprijzen behoorlijk omhoog. Dat gebeurde respectievelijk met €1,30 en €1,75. Frankrijk heeft, op het met toeslagen gevulde Finland na, toch al de hoogste melkprijzen in Europa.

Maar Frankrijk was niet het enige land dat goede rapportcijfers kon overleggen. Ook in andere Europese landen gingen de melkprijzen in juli omhoog.

Vooral Groot-Brittannië roerde zich. Dairy Crest deed liefst €1,82 bij de melkprijs op en kwam zo uit op €28. First Milk noteerde €1,01 hoger, op €24,62. Het Belgische Milcobel kon een plus van €0,79 overleggen. Dat leverde een melkprijs van €23,00.

Nederland kwam in dit geweld goed mee. FrieslandCampina deed €1,56 bij de prijs op en noteerde €22,02. Maar dit was nog wel ruim onder het EU-gemiddelde.

In drie EU-landen (Duitsland, Denemarken en Ierland) bleven de melkprijzen ongewijzigd. Bovendien zaten de prijzen in de landen onder het EU-gemiddelde.


In de Verenigde Staten is de melkprijs aanmerkelijk lager dan in Europa. In juli ging er bovendien nog een fractie van die prijs af, tot €17,70. Er worden in de VS inmiddels veel extra koeien geslacht om het aanbod te drukken. Maar dat wierp in juli nog niet zijn vruchten af.

In Nieuw-Zeeland, tenslotte, bleef de melkprijs een beetje hangen. De prijs kwam uit op €15,82.

prognose:

voorzichtig stijgende tendens

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bijna

  Alles komt toch weer goed, volgens het aloude gezegde.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De interventie is ook nog in de markt!!! Misschien is dat de oorzaak???Of koopt de consument meer?Ik ben benieuwd wanneer in Nederland,Duitsland en Polen,Franse prijzen uit betaaldt worden???Zo te zien hebben zij het beter voor elkaar!!!

 • no-profile-image

  Gert Kuiper

  Hoe veel meer gaat die stijgen? en wanneer gaat die weer onderuit? en over wat voor tijd?

  kan iemand mij daar antwoord op geven??

 • no-profile-image

  pieter

  Lang niet alle boeren in Frankrijk kregen zo'n goede prijs, Ik Entremont boer lag daar stukken onder. Voor juli was het 24,5 cent per liter

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  oei,Pieter , ik heb gelezen dat de Franse melkerijen,een minimum van 27 cent garanderen?Was dat verkeerde informatie?EN meneer Gert Kuiper, de prijzen zullen licht stijgen tot april 2010.Daarna licht dalen! de melkfabrieken willen niet te veel leveranciers verliezen! Bovendien heeft Nederland veel melkveehouders die actie willen ondernemen!

 • MattiMaan

  Wat gebeurd er in zweden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.