Home

Achtergrond 169 x bekeken

'EU en Turkije in vicieuze cirkel'

De EU en Turkije zijn in een vicieuze cirkel beland, stelt een rapport van de Onafhankelijke Commissie over Turkije dat vandaag is gepresenteerd.

Een kopstuk van de commissie is oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek (CDA). Na tien jaar vooruitgang, zijn de onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU de afgelopen jaren steeds moeizamer geworden.

Sinds het begin van de gesprekken over toetreding in 2005, zijn Europese politici en burgers zich steeds negatiever gaan uitlaten over toetreding van Turkije. Daardoor is in Turkije de indruk ontstaan dat het land niet welkom is in de EU. Er werd minder vaart gezet achter de beloofde Turkse hervormingen en dat gaf weer munitie aan Europese tegenstanders van toetreding.

De vicieuze cirkel kan volgens de commissie over Turkije doorbroken worden. De EU moet zich eerlijker opstellen, Turkije moet een doorstart maken met het hervormingsproces.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.