Home

Achtergrond 1 reactie

EU-bureaucratie kan 40 miljard besparen

De Europese Unie kan veel goedkoper werken. Een jaarlijkse besparing op de bureaucratie in Brussel van 40 miljard euro is mogelijk.

Het Europarlement, de Europese Commissie en de lidstaten moeten het wel eerst eens worden over een reeks maatregelen, waaronder de invoering van een nieuwe onafhankelijke EU-instelling die nieuwe wetten moet controleren op nodeloze bureaucratie.

Dat heeft Edmund Stoiber, de Duitse voorzitter van een commissie die op verzoek van de Europese Commissie onderzoek heeft gedaan naar mogelijke besparingen, gezegd in een interview met dagblad Die Welt, dat maandag verschijnt. Stoiber presenteert zijn voorstellen vrijdag aan het Europees parlement.

Stoibers commissie begon in 2007 met haar activiteiten. De EU wil voor 2012 een kwart van alle administratieve lasten voor bedrijven schrappen. Stoiber, oud-premier van Beieren krijgt ondersteuning van onder anderen de Nederlander Robin Linschoten. Deze VVD-er was midden jaren '90 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De nieuwe EU-instelling, die ook bestaande wetgeving moet gaan controleren op niet noodzakelijke kosten, is slechts een van de voorstellen van Stoiber en zijn collega's. De commissie wil ook de lasten voor het bedrijfsleven terugbrengen. Dat kan onder meer door elektronische belastingaangifte mogelijk te maken en door de tachograaf, een instrument dat de rustperiodes van bestuurders van vrachtwagens en bussen controleert, niet langer verplicht te stellen voor transporten van 150 kilometer en minder.

Volgens Stoiber is op korte termijn al een besparing mogelijk van 650 miljoen euro. Hij hoopt dat zijn voorstellen snel worden overgenomen, maar vreest dat het allemaal niet zo snel zal gaan. "Het is een gecompliceerd beslissingsproces. De Europese Commissie, het parlement en de lidstaten moeten instemmen. Dat duurt lang - veel te lang'', aldus de voormalige leider van de CSU-partij.

Stoiber verwacht vooral weerstand in het Europees Parlement en van lobby-organisaties. Hij denkt dat zijn boodschap wel goed zal vallen bij de politieke leiders in Europa: "Ik kan mevrouw Merkel, Nicolas Sarkozy of bijvoorbeeld de Nederlandse premier Balkenende bellen. Dat helpt de zaak.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Hier hebben duizenden ambtenaren ,,werk ''maar dat kan best wat minder,worden er allemaal riant voor betaald

Of registreer je om te kunnen reageren.