Home

Achtergrond

EU: blauwvintonijn bedreigde diersoort

De Europese Commissie steunt een plan om blauwvintonijn tot bedreigde diersoort te verklaren.

De soort is nu zeldzaam geworden in de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan, vooral door de vele vangsten voor export naar Japanse liefhebbers. 'Wetenschappers zeggen dat dringende actie nodig is om de toekomst veilig te stellen van de blauwvintonijn, een van de meest kenmerkende vissen van de oceaan'', zei EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) woensdag.

De wereldwijde organisatie voor bedreigde diersoorten Cites bespreekt het plan in maart. Als de meeste deelnemende landen instemmen, komt er een internationaal handelsverbod.

Meerdere EU-landen, waaronder Nederland, hadden op de bescherming aangedrongen. Volgens schattingen van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn met het huidige vangsttempo de geslachtsrijpe exemplaren in 2012 op.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.