Home

Achtergrond 44 reacties

EMB: meer zuivelacties, maar geen blokkades

Naast de melkstaking staan er komende week meer zuivelacties op het programma. Dat maakte Sieta van Keimpema, vice-voorzitter van de EMB (European Milk Board) gisteravond bekend in Utrecht.

Boeren gaan onder meer gratis melk uitdelen en inloopavonden organiseren. Van Keimpema riep ook vrijwilligers op voor een niet nader omschreven 'stuntje'. Ze benadrukt dat de acties publieksvriendelijk zullen zijn. Blokkades zullen er ook niet komen, zei ze. ,,We garanderen dat het geen acties zijn waardoor u het aan de stok krijgt met collega's." Een regelrechte oproep tot deelname aan de melkstaking kwam er niet, uit vrees voor sancties van de NMa.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerjan

  Ah, de verbaasde lezer wil melken voor de wereldmarkt ? Veel succes ! Zullen over een paar jaar nog eens praten. Ondertussen ben je misschien door je bank (wellicht Rabobank) en door je voerleverancier en door je stalleverancier en door je melkophaler misschien uitgeroepen tot een grootse ondernemer, omdat je een stuk meer koeien hebt dan je buurmannen, maar zij verdienen wel aan jou, en niet omgekeerd.
  Ik noem je geen slappeling, ik verlaag me niet tot verwijten, ik stel alleen vast dat je trouwe volgeling bent. Succes met de wereldmarkt !

 • no-profile-image

  melkboer

  Ach Sieta, hoe nobel zijn toch je doelstellingen! Tegen beter weten in presenteer je een uitslag van een enquete waaraan nog géén 10% van de aangeschrevenen op reageert als een gegeven.
  Daarvoor pleitte je voor een Canadees Quotumsysteem wat in eigen land feitelijk op instorten staat als de oplossing voor Europa.
  Jullie standpunten zijn als trekken aan een dood paard en als je niet oppast gaat je eigen bedrijf en gezin er aan onder door want na een weekje melk thuis houden hebben jullie het ook wel gehad.
  Mocht dat niet zo zijn dan valt het allemaal nog wel mee toch?
  Ikzelf kan het niet ééns de melk thuishouden want ons bedrijf is gewoon al het melkgeld nodig om straks in oktober ook de rekeningen te betalen.
  De melkprijs gaat nu al weer omhoog en het is maar een halfjaartje slecht geweest en ook DDB-boeren hebben toch twee hele beste jaren achter de rug?
  Als jullie werkelijk zo'n hoge kostprijs hebben als jullie vorig jaar beweerden dan was er nu veel meer quotum te koop geweest want dan hebben jullie nooit een goed jaar!!!!
  De landbouw is geen sociale werkplaats voor klagers?!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Nee Lizzie, alleen de melk leveranciers, krijgen minder! FC is een moderne cooperatie. Omdat zij niet zonder liquide middelen wilden zitten, hebben zij kort geleden een lening van 1.000.000.000,-Euro afgesloten!!!.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Zou 60 - 70 % v/d top van FC nu ook verlies draaien ?

 • no-profile-image

  verbaasde

  Solidariteit is een mooi iets. Maar hoe ver ga je, moet ik solidair zijn met Europese collega's als ik vind dat de plannen van BDM DBB slecht zijn voor de Nederlandse veehouders. En stel dat de plannen door gaan, hoe solidair denkt u dat de Europese collega's zijn met Nederland wat betreft de quotumkorting die dan nodig is? Nederland exporteert 65-70% van de zuivel, je denkt toch niet dat we er dan met een kleine quotumkorting van af komen? Dan zeggen de franse collega's: wij zijn niet de veroorzakers, dus wij hoeven geen quotumkorting. Vervolgens zitten wij met een veel grotere korting. En ik denk niet dat de bank uw hypotheken met eenzelfde percentage kort.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Kom op melkveehouders wees solidair met diegene die wel zijn melk wel
  thuis houden maar ben bang dat het gat wat hierna valt direct opgevult word door de VS en het gevolg is dat de Europese melkveehouderij nog dieper in het moeras weg zakt

 • no-profile-image

  A van de R

  Waar is LTO in dit verhaal? Als we met z'n allen niets doen worden onze cooperaties niet geprikkeld. LTO kiest helaas voor de strategie: verdeel en heers! Zodat zij er als bestuurders zelf beter van worden. Ik denk dat we als voedselproducenten gezamelijk (dus pluimvee- varkens en melkveehouders op 1 NOVEMBER a.s. alvast Sinterklaas moeten spelen, dmv het collectief aanbieden van onze producten bij overheden, voedselbanken en consumenten. Daarbij aangeven dat de supermarkten onverantwoord hoge marges verkrijgen door hun monopolieposities. En daarbij aangeven dat zij daarbij de duurzame instandhouding van het platteland, milieu en dierenwelzijn dwarsbomen! En nog veel belangrijker de supermarktketens verrijken zichzelf ten koste van het economisch herstel van Nederland.We hebben al al onze grote bedrijven verkocht aan het buitenland. Onze stroom, afvalverwerking, telecommunicatie enz enz zijn al in buitenlandse handen. Zou de Nederlandse consument ook voor zijn voedselproductie volledig afhankelijk willen zijn van (de misstanden in) het buitenland???We hebben al al onze grote bedrijven verkocht aan het buitenland. Onze stroom, afvalverwerking, telecommunicatie enz enz zijn al in buitenlandse handen. Zou de Nederlandse consument ook voor zijn voedselproductie volledig afhankelijk willen zijn van (de misstanden in) het buitenland??????

 • no-profile-image

  boerin

  dus als je de melk nog thuis kunt houden en zelfs langer dan een week dan valt het allemaal nog wel mee? moet je eerst slaaf zijn van de bank voordat je roepen mag dat je geen slaaf wenst te zijn. Moet een vrouw in een oorlogsgebied haar moet houden zolang ze zelf nog niet verkracht is en haar man en zoons vermoordt zijn? nee als het eenmaal zover is ben je lamgeslagen.NU kunnen we er nog wat aan doen en aan een ieder die net als melkboer ,niet meer instaat is om de melk thuis te houden. steun ons, die het wel doen.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Hallo Boerjan, Belgie
  Liever heb ik een hogere prijs, dat is logisch. Maar het is wel duidelijk dat bij u in belgie de quotumprijs niet zo gierend uit de hand is gelopen als in nederland. Bij veel (jongere) boeren is dat een veel hogere kostenpost dan die van de voerleverancier en de loonwerker bij elkaar. En grootse ondernemer ben je niet met veel of weinig koeien, het verschil zit bijvoorbeeld in hoe je reageert op een half jaar lage melkprijs na 2 jaar heel hoog. Verder nog één ding. De huidige situatie van én quotum én een lage prijs is wel de meest lastige.

 • no-profile-image

  geldboer

  Produceren voor een vrije wereldmarkt werkt aleen als er wereldwijd maar één valuta bestaat. En die is er niet. De schommelingen in waarde van de belangrijkste valuta`s, dollar, euro en yuan verstoren voortdurend de vrije marktwerking op de wereldmarkt. Vandaag de dag is de dure en nog steeds stijgende euro ten opzichte van de dollar een groot struikelblok voor de export van europese producten naar de wereldmarkt. Zo ook de zuivel. Er moeten steeds meer export restituties bij de zuivel gegeven worden om nog afzet op de wereldmarkt te houden. Hoe dan ook, bij een steeds stijgende euro ten opzichte van de dollar zal er eens een keerpunt komen dat export naar de wereldmarkt onmogelijk wordt. Dus sowieso zal iedere productie, ook de zuivel op den duur in Europa moeten inkrimpen. En plaats moeten maken voor import (ook voor zuivel) om zo de valutawaarden tussen euro`s en andere valuta`s meer in evenwicht te kunnen brengen. Waarom daar dan niet op vooruit gaan lopen en nu al de melkproductie verminderen.? Regeren is toch vooruit zien? En kan er gecontroleerd met de melkproductie ingekrompen worden. Goed we kunnen het meer in evenwicht brengen van de valuta waarden ook aan de vrijemarktwerking over laten. Maar dan vrees ik dat er een niet meer in de hand te houden doemscenario op de zuivelmarkt ( en andere landbouwmarkten) afkomt. Globalisering lijkt mooi. Maar zolang de politiek niet in staat is een redelijk evenwicht tussen de valuta waarden te behouden werkt globaliseren helaas niet. De "geldsmijterij" in de VS afgelopen jaar heeft veroorzaakt dat de europeanen en indirect de Nederlandse melkveehouder in geldproblemen zijn gebracht.
  Lees ook maar eens op de website van Murrath Rothbard onder de link " Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?" Dan wordt wel duidelijk waarom er actie wordt gevoerd.

 • no-profile-image

  boerjan

  Wie heeft u verplicht om duur quotum te kopen ?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Dirk, uit Gelderland. Er zijn melkproducenten die melken tegen de klippen op!. De ene is gek op geld de ander op Melk! Kort geleden vroeg mij een Directeur van een Duitse melkfabriek;,hoe lang moeten de prijzen nog laag blijven??? Voordat de Nederlandse melkveehouder gaat begrijpen, dat hij/zij tegen een Melk Kaai vecht???. Mijn antwoord;dat kan nog lang duren. Ja antwoorde de Directeur,dat geloof ik,want over de hele Wereld zitten Nederlandse melkveehouders!. Met een heel bijzondere FILOSOFIE!!!. Persoonlijk denk ik,als de prijzen,de komende 3 jaar zich tussen 20 en 27cent gaan schommelen,zal ongeveer 2/3 onder z/n pet gaan krabbelen en zich afvragen; waar ben ik mee bezig(?). 1/3 zal door gaan tot ze er dood bij neervallen!!!.Zakelijk of Lichamelijk! M.vr groet,Piet.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Verbaasde lezer ik ben het 100% met je eens de vorige leverstop heeft nul,nul opgeleverd daarna is de melk prijs nog nooit zo slecht geweest dus de oorzaak licht gewoon ergens anders als overproductie het zijn gewoon de grote afnemers die de prijs maken en daar zijn we met zijn alle nog niet tegen op gewassen maar het tij zal keren ooit. En afdwingen zal niet lukken. Als we niet leveren hebben we helemaal geen inkomen meer daar heb ik dus helemaal geen zin in

 • no-profile-image

  Jacky

  Helemaal mee eens. Als het je niet zint moet je een ander beroep kiezen en niet lopen zeiken.

 • no-profile-image

  boerin

  er ontstaat hier een leuke discussie tussen voor en tegenstanders van qoutering. en daar wil ik wel wat aan toevoegen. waarom is nu de melk prijs laag? misschien omdat vorig jaar bij de hoge melkprijs er massaal over het qoutum heen gemolken is vanwege de hoge prijs (verschil superheffing - melkprijs)en friesland foods bleef tot 20 december de melkprijs hoog houden want dan was de fusie pas rond(er waren al acties tegen de fabriek geweest vanwege slechte uitbetaling) vanaf januari is de melkprijs ronduit slecht en de politiek is niet bereid in te grijpen, de melk thuis houden is niet een losse actie er is het hele jaar door met de politiek gesproken en er zijn al vele acties geweest. De bedoeling van de qoutum korting voor alle boeren is om de overschotten kwijt te raken, vraag en aanbod in evenwicht. het mooie is dat dit een overleg is tussen europeese boeren, er hoeft dus niet een politicus faam te halen door er beter uit te komen dan een ander land. dus niet nederland 20% en de fransen 1%. gaan we voor de vrije markt dan sluit ieder land eerst zijn eigen grensen dus dan kunnen franse en duitse boeren meer melk leveren en wij nederlanders moeten afwachten of er nog een land is dat een tekort aan melk heeft en dus onze melk wil kopen. zo zie ik het.

 • no-profile-image

  Dik

  zo is het beste collega , het wordt tijd dat we elkaar (wellicht tijdens acties in het land)
  een spiegel voor houden ,
  We roepen met ons allen dat het pijn doet,terwijl we elkaar in de ballen knijpen,
  maar we roepen het (deels) tegen de verkeerde
  Ik weet het, het is het systeem waarin we zitten,
  maar ergens moet er toch een menselijke maat zijn die ons terugroept uit deze belachelijke mallemolen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Eerlijk Thuis. Ruim een jaar geleden begonnen de wereldmarkt prijzen voor Boter en Melkpoeder te dalen. Bovendien ging een grote Amerikaanse Bank failliet! De financiele crisis was geboren,de economische crisis kwam er achteraan. En nu zitten we met de gebakken peren. De prijzen voor zuivelprodukten zakten inelkaar op de wereldmarkt en de europese binnenmarkt consumeerde bijna 10% minder! Niemand zag deze catastrophe aankomen. In korte tijd zaten wij ''all over the world'' in de malaise! Ik hou niet van doemdenken,dat heeft ook geen zin! Maar het zal nog wel even duren voordat wij weer een normale markt situatie krijgen. M.vr.groet, Piet.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Hallo "Veehouder ,zat van deze melkprijs": De mensen die niet mee willen doen met melkstakingen zijn geen slappelingen, ze geloven gewoon niet dat dit voor de lange termijn in het belang is van de Nederlandse melkveehouder. En ja, ook wij kunnen voor de huidige prijs (net) niet melken, maar voor de gemiddelde prijs de afgelopen pak hem beet 5 jaar prima. En dan slepen we ook nog zwaar aan de quotumkosten. Hadden we die niet dan konden we al 10 jaar voor de wereldmarktprijs melken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Realist, uw opmerkzaamheid is helder! De nederlandse melkproducenten krijgen de laatste tijd zeer veel aandacht in de Franse en Duitse vakbladen! Het overmelken van het afgelopen Quotumjaar was al 1 grote druppel die de emmer liet overlopen! Op vergaderingen i.v.m. melkproblematiek -prijzen -overproduktie enz, hoor je soms grimmige uitspraken. Daarom onderstreep ik de waarschuwing van Realist!!!. Geachte jonge boer,uit Boerenland. De nederlandse melkverwerkende industrie verkoopt slechts 35% aan de Nederlandse supermarkten! De rest wordt omgezet in Boter,Kaas en Melkpoeder. wat grotendeels ge exporteerd wordt. Op dit moment is daar ongenoegen door ontstaan bij de andere Europese lidstaten! B.D.M. leden van N.L.afkomst kunnen hier over meepraten. zie bijdrage uit Duitsland!.

 • no-profile-image

  lizzie

  Als we 5% minder gaan melken , geeft +/- 10 % meer inkomen en we krijgen een makkelijker leven EN zoals velen graag horen : We belasten het millieu een stuk minder .

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste MRIJ Boer, Eerlijk Thuis heeft twee opmerkingen gemaakt,die niet helemaal realistisch zijn. Hij zet zich op 1 lijn met verbaasde lezer,(die voor de vrije markt is) en hij vindt dat het prijs probleem veroorzaakt wordt door de afnemers.Dat is eenzijdig geredeneerd. Probleem nr1 is de vraag uitval in de EU en nr2 is de slechte prijzen op de wereldmarkt. Als u op de hoogte bent van de Boter,Kaas en Melkpoederprijzen, hoef ik u niets meer uit te leggen. Maar u hebt nog een vraag en die is veel Belangrijker! Als de EU de binnenmarkt gaat beschermen moet de melkproductie 20% minder worden! Dan is er evenwicht in vraag en aanbod! En kunnen de prijzen stijgen! Maar dat kan voor Nederland nadelige gevolgen hebben. Duitsland en Frankrijk gaan dan protesteren en zij leveren 10% in, Nederland moet 40% inleveren! Met het vrije marktsysteem(dus afschaffing van quotering) belanden wij in de varkenscyclus 2 jaar slecht 6 maanden goed 2 jaar slecht 6 maanden goed enz.Dat wordt ook voor veel melkveehouders een groot probleem.Toch moet ik u feliciteren, u hebt MRIJ koeien ,dat kan betekenen, lagere kostprijs! Mijn persoonlijke gevoel zegt dat het quotumsysteem verdwijnt in 2015.Mijn advies; Dubbeldoel Koeien.Die hebt u gelukkig al. M.vr.groet, Piet.

 • no-profile-image

  realist

  In de hele discussie over wel of niet meedoen met de melkstaking, wordt 1 heel belangrijk facet nooit genoemd: als wij Nederlandse melkveehouders niet solidair zijn met onze stakende, europese collega's, zullen wij daar keihard voor worden afgerekend door hen. Want dan durven de franse en duitse supermarkten geen nederlandse zuivelproducten meer in de schappen te leggen, uit angst voor repressailles van hun boeren. Als wij daardoor de export naar onze belangrijkste afnemers kwijtraken, dan kunnen we massaal de tent wel sluiten. De gevolgen daarvan zullen desastreus zijn.
  Wees solidair, doe mee met de melkstaking, want de risico's van niet meedoen zijn veel groter als van wel meedoen.
  Ik houd mijn melk al thuis!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Melkveehouder,uit Brabant. Uw opmerkingen zijn terecht en getuigen van visi! Nu noch de vraag; wie moet het beleid gaan voeren?. De Politiek???,of de organisatie's die onze belangen behartigen??? Ziet u mogelijkheden?

 • no-profile-image

  melkboer

  Boerin uit Drenthe! Je moet wel mijn gehele reactie lezen en niet alleen datgene wat je past! De vergelijking die je vervolgens maakt over slaven en oorlog slaat werkelijk waar nergens op en ik zou zeggen: Niemand is verplivht om boer of boerin te blijven en je kunt zo stoppen...
  Hoe moeilijk die keuze ook is want als je het tweede deel van mijn reactie had gelezen dan had je daar ook een antwoord op gegeven.

 • no-profile-image

  boerin

  goed een reactie op je tweede gedeelte. noemt u 1 cent erbij en een herfst melktoeslag(ingehouden in de zomerperiode ) van 3.6 cent een prijs verhoging en een goede prijs? nou ik niet . want hij was volgens u maar een half jaar slecht volgens mij is het nog steeds slecht.
  dan de qoutumprijs ja daar kan ik met mijn verstand niet bij. die prijs van meer dan 19 cent doet mij denken aan het gezegde Een kat in nauw maakt rare sprongen. Of het is erop of eronder. maar een zinnige reactie kan ik daar met de beste wil van de wereld niet op geven.
  de sociale werkplaats uit uw reactie vindt ik net zo mank gaan dan de vrouw in oorlogsgebied in mijn reactie die was ook voortgekomen uit de sociale werkplaats.
  verder wens ik jullie veel sterkte dat je geen problemen in je gezin krijgt want volgens mij is het voor u net zo moeilijk financieel gezien, dan voor ons om de melk weg telaten lopen.Er ligt tegenwoordig een grote druk op de boeren en om die in de toekomst te verminderen voor de boeren brengen wij onze melk niet op de markt .
  het moet duidelijk worden in brussel dat goed voedsel belangrijk is.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Verbaasde Lezer,u bent een rasechte ondernemer,u hebt uw zaken ook goed op een rijtje,dat lees ik bij u tussen de regels door. Gemakkelijk is het nooit geweest en zal het ook niet worden zegt u,daar ben ik het helemaal mee eens!!! Voor het buitenland is dat identiek! Voor beginners is het nu bijzonder moeilijk,dat is ook waar! Kosten onder controle houden!,is nu het devies! M.vr.groet, Piet.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Beste piet hoe kan het dan dat er een goede melkprijs werd betaald zonder quotumkorting een jaartje terug dus daar zit het hem niet in ook niet als ik naar de europese productie kijk de afgelopen jaren

 • no-profile-image

  heethoofd

  De beuk erin
  frieslan foods opblazen dan zijn we in een keer klaar en stijgt de prijsmorgen al

 • no-profile-image

  veehouder

  Jullie doen in ieder geval niks en zijn er de oorzaak van dat je er over vijf jaar zelf niet meer bent. Stelletje slappelingen.
  Ook jullie kunnen voor deze prijzen niet boeren.

 • no-profile-image

  VEEHOUDER

  geachte heer slingerland, u slaat de spijker op zijn kop,wie moet het doen, uw bedoeld de poppetjes waar het om draait, dat is nou net het probleem,macht maakt onverschillig,en onverschilligheid is geen of slecht beleid,daar heb als ondernemer niets aan, als praten met de politiek of beleidmakers niet helpt, rest als laatste mogelijkheid om je primaire eesrte levensbehoefteprodukt thuis te houden, daar zijn de poppetjes niet mee weg ,maar kunnen wel tot inkeer komen en beleid herzien , of zouden ze een dubbele agenda met andere bedoelingen voor de landbouw en ruimtelijke ordening,hoop van niet?

 • no-profile-image

  freek essink

  Weet iemand hier wat de spotprijs doet??

 • no-profile-image

  zie de waarheid

  De nabije stoppers zitten de ganse dag een beetje achter internet, dat zijn ook geen ondernemers maar beroepsklagers. Eerst de familie uitgemolken door voor een schijntje de boerderij over te nemen. Vervolgens een bovenmodaal inkomen uit Brussel als subsidie opstrijken en dan nog steeds jammeren als de melkprijs een half jaartje laag is. Je moet maar durven.

 • no-profile-image

  Piet slingerland.

  Geachte eerlijk thuis, volgens mij is het bij u ook erg mistig om u heen. Of zweeft u in een wolk?Uw optimisme heb ik niets op tegen,maar de realiteit zal u wel inhalen!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Piet Slingerland, inderdaad ben ik voor de vrije markt, dus ook geen quotum. Ik zie best wel nadelen maar voor de Nederlandse melkveehouderij denk ik dat dit de minst slechte situatie is. Bedenk wel één ding, gemakkelijk is de veehouderij nooit geweest.(over de beste keus voor de Duitse en andere buitenlandse veehouders heb ik geen oordeel) Omdat we de huidige sterk wisselende melkprijzen niet gewend zijn heb ik wel veel begrip voor de lastige situatie van die veehouders die kort geleden het bedrijf hebben overgenomen.

 • no-profile-image

  arie

  @zie de waarheid: gezien de wroeging in uw pleidooi is het u niet gegund door de "familie'alles voor een appel en een ei te verkrijgen?

 • no-profile-image

  arnoud

  de melkactie van vorig jaar heeft de boeren geld opgeleverd ipv van gekost
  er zijn genoeg bedrijven die niet meer kunnen stoppen. er is nog exact evenveel melk geproduceert als vorig jaar met hoge prijzen in eu. melk wordt bijna altijd gehandelt rond het interventienivo de krisis is pas net begonnen.het is nu of nooit

 • no-profile-image

  zware tijden.

  Ik ben een jonge boer, en heb het bedrijf net overgenomen. Het is niet direct de lage melkprijs die mij het meest zeer doet, maar de wetenschap, dat de supermarkten rijk worden over mijn rug.
  Ik koop geen duur quotum, ik heb geen grote nieuwe trekker in de schuur staan, en ik heb ook geen robot aan het werk.
  Maar ik heb het wel flink zwaar met deze melkprijs.
  Dan is het wel pijnlijk om te weten, dat er tussen de prijs in de winkel, en de prijs die wij ontvangen, genoeg ruimte zit voor een fatsoenlijke melkprijs.

 • no-profile-image

  lid bdm

  Er zijn al nederlandse producten uit frankrijk geweerd. Er gaan zelfs geruchten dat stakers aan mogen sluiten bij buitenlandse melkfabrieken als dit voorbij is. De Nederlandse boeren die niet solidair zijn, worden dan met een export probleem opgezadeld.
  Wat te denken als 3000 boeren van campina gaan lopen met elk 600.000 kg?

 • no-profile-image

  nog steeds

  Beste piet slingerland je reageert wel overal op maar wat moet er volgens jou nu precies gebeuren voor een goeie melkprijs die langdurig goed blijft of moet je nu een te moeilijk antwoord geven? Eerlijk thuis heeft volgens mij het bij het juiste eind...

 • no-profile-image

  Lizzie

  Het is toch een vast gegeven , overal waar TEveel van is geeft een slechte prijs

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Lizzie uit Halle, ik proef nogal wat enthousiasme in uw reactie's! Misschien kan u alle Melkveehouders onder 1 hoedje krijgen. En dan vertellen dat we met z'n alle 15% minder MELK gaan produceren!!!. groetjes, piet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Verbaasde lezer,uw gedachten zijn niet onjiust,maar eenzijdig.Als ik het goed begrepen heb, bent u voor de vrije markt. Ik heb daar ook niets op tegen.Dat betekent ook dat wij met een prijscyclus te maken krijgen, die overeenkomt met de varkenscyclus. Twee jaar slecht, zes maanden redelijk tot goed,dan weer twee jaar slecht!!!,enz. Begrijpt u mij nog? Bovendien las ik kort geleden, dat China,Pakistan en India de Wereldmarkt gaan veroveren! Als deze drie landen de Hoofdrol gaan spelen,mogen wij van geluk spreken,als wij af en toe nog een bijrolletje krijgen!!!

 • no-profile-image

  dirk

  Beste mensen hoe kan ik m,n neef uit Arnhem uitleggen dat ik als boer klaag over de lage melkprijs ,omdat er een overschot van is, en dat hij vervolgens leest dat er door boeren 20 cent geboden wordt om nog meer te mogen produceren voor een prijs van 23 cent .
  een boer die voor 3 cent per liter kan produceren mag zijns inziens blijven en de rest die dat niet lukt moet stoppen is zijn mening.

  hij vraagt zich tevens af of die boeren ook aan het actie voeren zijn ?

 • no-profile-image

  boerin

  Jongens is er niet een spreek woord dat zegt: zo dom als een boer!!!!
  volgens mij gaat dat nu in. al langer. Laten wij boeren niet veel te veel met ons betuttelen?? wij moeten ons overal aan houden. regels zijn er om nageleeft te moeten worden. maar wij moeten een goed product leveren, kwaliteit, wij moeten overal voor betalen. als wij het niet goed doen bij de fabriek worden we door onze eigen fabriek gekort!! als we bij de Rabo niet onze aflossingen kunnen betalen moeten we een nieuwe hypotheek met opslag betalen,??? alle banken werden door de overheid gesteund maar boeren moeten zelf de overall ophouden, willen melken voor niks!!?? wij boeren zijn te gemakelijk, en kijken allemaal na ons eigen. en na de buurman, kijk bij hem gaat het slecht.
  maar goed op den duur zijn er staks geen boeren meer, steun kunnen we vergeten, want wij boeren kijken allemaal een andere kant op KIJK lekker door en reken vooral niet.!!!!

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.