Home

Achtergrond 171 x bekeken

ECB positiever over economie eurozone

De Europese Centrale Bank (ECB) is positiever over de economische ontwikkeling van de eurozone in 2009 en 2010.

De centrale bank liet vandaag weten haar prognoses opwaarts bij te stellen. De ECB gaat er nu vanuit dat de economie van de eurozone dit jaar met 4,1 procent krimpt. Eerder werd nog uitgegaan van een achteruitgang van 4,6 procent.

Volgend jaar gaat de economie weer groeien, met 0,2 procent, zo verwacht de ECB. De centrale bank rekende tot dusver op een krimp van 0,3 procent in 2010.

ECB-president Jean-Claude Trichet zei donderdag dat de economie zich lijkt te stabiliseren na de scherpe val eerder dit jaar. De economie gaat nu een periode van geleidelijk herstel tegemoet, aldus de bankpresident.

De ECB liet ook weten dat de inflatie de komende tijd laag blijft. De bank gaat uit van een gemiddelde prijsstijging van 0,4 procent dit jaar en 1,2 procent volgend jaar. In juni werd een inflatie van respectievelijk 0,3 procent en 1 procent voorspeld.

De ECB maakte haar verwachtingen voor de economie bekend na een vergadering over het rentebeleid in de eurozone. Zoals verwacht besloten de centralebankiers van de landen die de euro als munteenheid hanteren het belangrijkste rentetarief op 1 procent te houden. Dit is nog altijd het laagste tarief ooit. De laatste wijziging van de rente was vier maanden geleden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.