Home

Achtergrond 354 x bekeken 5 reacties

Duurzame soja vraagt inzet alle betrokkenen

Milieuorganisaties en de overheid moeten zich meer inzetten voor duurzame soja, vindt Frans Claassen. "De eerste goede stappen zijn gezet, maar we moeten nu niet achterover leunen."

De ontbossing in Zuid-Amerika is terecht een actueel thema. Het wordt vaak omgeven door pessimistische geluiden. We zouden lijdzaam toezien hoe bomen gekapt worden en hoe onduurzaam boeren in Zuid-Amerika hun akkers verbouwen. Maar als het gaat om de sojateelt is onlangs een belangrijke stap in de goede richting gezet.

Geïnspireerd door ons Hollandse poldermodel is een groep van meer dan honderd betrokkenen uit de sojaketen tot een bijzondere internationale samenwerking gekomen. Deze Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) heeft baanbrekende criteria voor de Zuid-Amerikaanse sojateelt vastgelegd en dat is gezien de complexheid van het probleem een enorme prestatie.

Oerbos

Zo is afgesproken dat voor de sojateelt geen oerbos meer mag worden gekapt. Ook andere waardevolle natuur moet worden behouden, landrechten gerespecteerd en het gebruik van bestrijdingsmiddelen teruggedrongen. Hiermee is de eerste echte stap gezet om de negatieve effecten voor mens en natuur van de snel groeiende sojateelt in te dammen.

Dit is echter geen enkele reden om nu achterover te leunen, want er is nog veel werk te doen. Zo zou het goed zijn als de Nederlandse overheid zich sterk maakt voor een onderzoek dat de natuurgebieden in Zuid-Amerika eens goed in kaart brengt. Ook zou de overheid actief kunnen meedenken over manieren om boeren in Latijns-Amerika financieel te compenseren, wanneer deze bereid zijn waardevolle gebieden te beschermen.

Zijlijn

Ook moeten maatschappelijke organisaties als Greenpeace, Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie meer doen. Ze staan nu kritisch aan de zijlijn, maar het zou goed zijn als zij hun internationale contacten aanboren om de bewustwording rondom duurzame soja in de rest van de wereld te vergroten.

Daarnaast willen we ze van harte uitnodigen deel te nemen aan de RTRS, zoals het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad al doen. De tijd voor actie voeren is voorbij, het is tijd om in actie te komen. Alle betrokkenen moeten de handen ineenslaan om een duurzamere sojateelt op wereldschaal te realiseren.

Frans Claassen is voorzitter van de Taskforce Duurzame Soja en deelnemer aan Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  lieve spokeswoman miep..
  maak je nu maar niet zo druk... en ga de vaat doen

 • no-profile-image

  ,..,

  LAAT ZE DE HELE CONROLERENDE INSTANTIE-BENDE AID EN ZO MAAR DAAR HEEN STUREN

 • no-profile-image

  Miep Bos, spokeswoman of the European GMO-free Cit

  "Duurzame soja"? Het WNF en Solidaridad zijn het er mee eens gentech soja "duurzaam" te noemen! Logisch dat andere groepen die kritiek hebben dan langs de zijlijn blijven! Dit is toch niet te geloven!

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  Ik maak mij erg veel zorgen over de niet duurzame ontwikkelingen in de landbouw: genetische manipulatie, patentering van genen, subsidies voor biobrandstoffen, bijensterfte door giftige bestrijdingsmiddelen en vleesfabrieken. Minister Verburg is druk bezig om de op landbouwgewassen toegepaste gentechniek in Nederland te legaliseren en ik krijg de indruk dat zij gewoon haar gang kan gaan, er is veel te weinig verzet of zelfs maar aandacht voor bij natuur- en milieu organisaties en (daardoor?) ook veel te weinig aandacht in de media. Het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad hebben een foute inschatting gemaakt, ze blijven graag met de machtige voedingsindustrie aan tafel zitten en hebben daarom een verdrag ondertekend waar de honden geen brood van lusten. Dat is een ernstige zaak en tast de reputatie van beide organisaties uiteindelijk aan.

  Intussen legt minister Verburg de vleesindustrie geen strobreed meer in de weg, gaat Nederland ondanks alle dierziekten en ellende gewoon door met het "produceren" van vlees van dieren die een ondierlijk leven leiden en gevoed worden met genetisch gemanipuleerde soja en mais, fout voer dat mede dankzij de onkunde van de bazen van WNF en Solidaridad ook nog een etiketje "duurzaam" opgeplakt krijgt. Daar word ik alles behalve vrolijk van, en met mij iedereen die weet waar het over gaat. Helaas zijn dat nog steeds maar weinig mensen, terwijl het gaat om ons voedsel. Gelukkig is er nog de keus om geen vlees te eten en alleen nog biologisch voedsel te eten.
  Enerzijds is er (gelukkig) aandacht voor het bevorderen van biodiversiteit, anderzijds is er een enorm gebrek aan kennis en aandacht voor ontwikkelingen als genetische manipulatie van planten en dieren en de daaraan ten grondslag liggende onwaardige en onduurzame manier van voedselproductie, met als gevolg dat die ontwikkelingen gewoon door kunnen gaan, ten koste van de kleinere boeren waarvan er steeds minder zijn.

  Je hoort steeds mensen praten over een omslagpunt, daar zouden we dichtbij zijn. Ik moet het nog zien, er moet wel iets gebeuren, een stevige duw in de goede richting, anders valt alles de verkeerde op.

 • no-profile-image

  T. Dalhuisen

  Grootschalige sojateelt is absoluut niet duurzaam en ook niet verantwoord. Het gaat om enorme oppervlaktes monocultuur die met heel veel bestrijdingsmiddelen worden bespoten. De mensen die er in de buurt wonen worden ziek, hun dieren gaan dood en hun eigen voedsel wordt aangetast en de bodemflora gaat naar de knoppen. De soja is genetisch gemanipuleerd om bestand te zijn tegen het gif. Onkruiden worden resistent en daarom leidt het alleen tot spuiten van nog meer gif. Daar is helemaal niets verantwoord aan en de criteria van de RTRS stellen niets voor. Het is het plakken van een 'goed' label op een fout product. Alleen de grote sojaboeren en bedrijven als Monsanto (producent van gif en zaden) en Cargill profiteren hiervan. Het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad hebben hele vuile handen gekregen door hier aan mee te werken. Vreemd genoeg wordt Nederlands ontwikkelingsgeld gebruikt om grote sojaboeren en bedrijven te subsidiëren. Een hele slechte zaak.
  zie ook www.gifsoja.nl

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.