Home

Achtergrond

Duitse varkensslacht stevent af op record

De verwerking van varkens in Duitsland groeit dit jaar naar een record.

Het gaat om een stijging van 1 miljoen dieren (2 procent) naar 56 miljoen slachtvarkens, aldus agromarktbureau AMI in een prognose.
Omdat volgens het bureau ook de slachtgewichten stijgen, neemt de vleesproductie toe met 2,5 procent naar ruim 5,25 miljoen ton. AMI verwcht dat de groeiende trend de komende jaren doorzet.

Een volume van 60 miljoen varkens op middellange termijn is zo bekeken een reële mogelijkheid. De noodzaak om grote delen van de vleesproductie op de exportmarkten af te zetten, neemt tegelijkertijd toe omdat de consumptie op de binnenlandse markt verder daalt.
In het eerste halfjaar daalde de consumptie relatief fors, namelijk met 3,3 procent. Hiermee wordt volgens AMI duidelijk onderstreept dat de binnenlandse markt verzadigingsverschijnselen vertoont.

De vooruitzichten voor de export zijn relatief gunstig. In het eerste halfjaar nam het geëxporteerde volume al met 10 procent toe naar 683.000 ton, berekent AMI. Omdat Duitsland ook vlees importeert – dit jaar zo’n 1,2 miljoen ton – komt het uiteindelijke overschot dit jaar schatting uit op circa 2 miljoen ton. Dat is 31 procent van het totale binnenlandse aanbod (eigen productie plus import) van 6,45 miljoen ton, aldus het bureau.

Of registreer je om te kunnen reageren.