Home

Achtergrond 396 x bekeken

Droogte stuwt opbrengstprognose

Suikergehaltes blijven stijgen, waardoor bietenverwerker Suiker Unie opnieuw zijn opbrengstprognose naar boven moest bijstellen.

"Vijf weken geleden was de prognose nog 12,8 ton suiker per hectare. Nu is dat gestegen naar 13,4 ton" zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken van de Suiker Unie.

"Dat is buitengewoon goed", zegt Sikken. "De piek ligt meestal in oktober, dus het suikergehalte kan nog verder stijgen." Hoewel Flevoland qua suikergehalte iets achterblijft op andere delen van Nederland denkt Sikken dat het gewicht van de bieten dat recht gaat trekken. "In Zuid-oost-Flevoland verwacht ik een bovengemiddelde opbrengst van suikerbieten per hectare."

In het zuiden en noorden van Nederland beginnen de suikerbieten wat vochttekort te krijgen, zegt Sikken over de nadelen van het droge weer. "Wat water in het veld zou goed zijn, maar echte schade ondervinden de suikerbieten niet door de droogte."

Dat beaamt Keimpe de Vries uit het Friese Hallum. "Gisteren is er bij ons een klein beetje regen gevallen, maar dat is eerder een nadeel dan een voordeel. Het wordt zo een bende met rooien."

De Vries is tot 20 januari nog druk met het laden van suikerbieten. "Door de droogte gaat het oogsten gemakkelijk. De gehaltes zijn van de suikerbieten zijn heel goed."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.