Home

Achtergrond 193 x bekeken

’Droogte is een zegen voor de aardappelteler’

De aardappelopbrengst in de vijf belangrijkste aardappellanden in Noordwest-Europa daalt volgens de North-Western European Potato Growers (NEPG) met gemiddeld 2 procent per hectare.

”De droogte zorgt voor het aftoppen van de productie en is daarmee een zegen voor de aardappelteler”, vindt de United Potato Growers of Belgium (UPGB).

Gecombineerd met de toename van het aardappelareaal valt de oogst volgens de UPGB 0,3 procent lager uit dan vorig jaar. Daarbij noemt Guy Depraetere, als secretaris van het Belgische Algemeen Boeren Syndicaat verbonden aan de UPGB, nog een aantal handicaps waarmee de aardappelsector dit seizoen heeft te kampen. ”Het onderwatergewicht is historisch hoog en maakt de knollen bijzonder gevoelig voor stootblauw”, somt hij op. ”De droogte houdt mogelijk aan tot 21 september. Dat houdt het rooien op.”

Dat betekent dat rooiprogramma’s moeten verschuiven. De risico’s nemen hiermee toe. En de zenuwachtigheid volgens Depraetere ook. Dat merkte de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) onlangs ook al op. ”De onrust onder telers groeit door de geringe nagroei van het gewas.”

Minder frites

Verder verwacht de UPGB dat er minder frites kan worden gemaakt van de oogst van 2009, omdat er veel kleinere knollen uit de grond komen. Depraetere: ”We zien een grote variatie tussen partijen, veel meer afkeuringen en een zoektocht naar grote lange aardappelen.”
Al met al reden om te geloven in hogere prijzen, meent het Belgische aardappeltelersverbond. ”We zijn weer door het oog van de naald gekropen”, zegt Depraetere met het oog op het effect van de droogte.

Uit cijfers van North-Western European Potato Growers (NEPG) blijkt een areaalgroei van 1,2 procent, ofwel zo’n 6.000 hectare. Hiervan ligt 5.000 hectare in België. Het areaal consumptieaardappelen in de vijf NEPG-landen komt hiermee op 502.000 hectare.
Zowel NAV als UPGB pleiten voor krachtenbundeling van telers om productie en afzet beter op elkaar af te stemmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.