Home

Achtergrond

Droogte houdt groeigewicht peen laag

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat het gewicht van peen achterblijft.

Dit zegt Hendrik Eerkens van Agrifirm over de groei van bewaarpeen. Over ongeveer twee weken begint de oogst van bewaarpeen. "Boeren zijn nog positief over de peenoogst", zegt ervaringsdeskundige Jos de Boer, die het gewas teelt en verhandelt voor het Noord-Hollandse Westwoud. De Boer verwacht dat het gewicht van de peen een stuk lager uit gaat vallen dan andere jaren. "Ik denk dat we per hectare 20 tot 30 ton minder kunnen verwachten."

Ook Eerkens van Agrifirm vermoedt dat het gewicht veel lager gaat uitvallen dan vorig jaar. "De grote van de wortel is wel goed, maar het gewicht is velen malen te laag." Grote boosdoener is de droogte. "Als er nog minstens 50 millimeter water valt, kan de wortel nog gaan groeien”, zegt De Boer. Nu groeit hij nog wel, maar heel langzaam. Ik denk niet dat het nog helemaal goed komt met het gewicht. Regen kan daar niet veel meer aan doen", vult Eerkens aan.
Een ander probleem dat door de droogte veroorzaakt wordt is de ziektedruk in de wortelen. Met name meeldauw en alternaria doen het heel goed onder deze omstandigheden. "Veel boeren hebben maatregelen getroffen en de meeldauw is daardoor aardig onder controle", zegt De Boer. Wortelvliegen zorgen dit jaar volgens hem niet voor problemen. "Afgezien van een kleine aantasting hier en daar."

Bij Agrifirm zien ze dat met name alternaria veel schade veroorzaakt in de wortelen. "Meer dan andere jaren", zegt Eerkens. "Ook meeldauw veroorzaakt veel schade. Deze zorgt ervoor dat het loof slap wordt. Dat kan bij het oogsten problemen geven." Over de afzet van bewaarpeen maakt De Boer zich nog geen zorgen. "De markt is op dit moment nog vol door de grote oogst van vroege wortelen. De prijs is dan ook slecht en er is niet veel afzet. Ik verwacht echter dat wanneer de bewaarpeen op de markt komt, het weer wat beter zal gaan met de prijzen."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.