Home

Achtergrond

Drastisch minder zout in voeding, zonder smaakverlies

Voeding met een kwart minder zout maar precies dezelfde smaak.

Het Top Instituut Food en Nutrition in Wageningen zegt als eerste een technologie te hebben ontwikkeld waarmee dit mogelijk is. Mogelijk kan de technologie worden gekopieerd voor suiker.

De nieuwe technologie vloeit voort uit nieuwe kennis over hoe de smaak van zout door mensen waargenomen wordt. Onderzoekers denken dat deze hetzelfde is bij suiker en dat de technologie breder toepasbaar is. De vinding berust op een slimme manier van het verdelen van zout in het product.

Hierdoor wordt het zout beter geproefd en hoeft dus minder te worden toegevoegd, aldus de onderzoekers. Hoewel zout in bijna alle voedingsproducten zit is de nieuwe technologie met name geschikt voor niet-vloeibare producten zoals brood, kaas, worst en snacks.
Zout is belangrijk voor de houdbaarheid en het structuur van voedsel, bovendien zijn alternatieven nauwelijks voorhanden. In Nederland wordt gemiddeld 10 tot 12 gram zout per dag geconsumeerd. De Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse inname van maximaal 6 gram.

Het Top Instituut is een samenwerkingsverband van onder meer CSM, DSM, FrieslandCampina, Vion, Unilever en een aantal universiteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.