Home

Achtergrond

Donner bezorgd over 'vliegtuigen vol Chinezen'

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is bezorgd over onduidelijkheden die bestaan over Europese regels bij grensoverschrijdende arbeid.

Zo ziet hij gebeuren dat "we helaas worden geconfronteerd met Chinese ondernemingen die hele vliegtuigen met Chinese werknemers meenemen en tegen Chinese arbeidsvoorwaarden laten werken''.

Dat zei Donner vandaag bij een presentatie van een kabinetsreactie op een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over een nieuwe Lissabon-agenda om de welvaart van de Europese Unie te vergroten. Vooral door uitspraken van het Europese Hof van Justitie is de laatste tijd onrust ontstaan bij de vakbeweging over de manier waarop bedrijven cao's ontduiken door de inzet van buitenlands personeel.

Volgens Donner is er vooralsnog geen reden om aan te nemen dat deze uitspraken gevolgen hebben voor Nederland. Wel zou het volgens hem goed zijn als de Europese Commissie een heldere en eenduidige interpretatie geeft van EU-richtlijnen, zodat lidstaten de regels goed kunnen handhaven en de risico's van misbruik in te dammen. Zeker omdat het niet alleen om grensoverschrijdende arbeid binnen de EU gaat, maar ook om nog goedkoper personeel daarbuiten. Bijvoorbeeld uit China.

Volgens de minister brengt grensoverschrijdende arbeid risico's met zich mee en valt of staat de regelgeving met de handhaving. "Niets is ook zo verleidelijk om in tijden van economische tegenspoed oneerlijke concurrentie te bedrijven en niet te handhaven als het gaat om bescherming van werknemers.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.