Home

Achtergrond

Donner bekijkt voordelen bij uitzender met keurmerk

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil bekijken of werkgevers die gebruikmaken van goedgekeurde uitzendbureaus vrijgesteld kunnen worden van boetes voor malafide praktijken, zoals ontduiking van belastingen en premies, illegale arbeid en uitbuiting.

Dat heeft de CDA-bewindsman donderdag toegezegd aan partijgenoot en Tweede Kamerlid Eddy van Hijum. Verder bleek tijdens een debat met Donner dat een Kamermeerderheid het plan van de minister steunt om per 1 januari aanstaande te regelen dat bedrijven die personeel inhuren via niet-gecertificeerde uitzendbureaus aansprakelijk gehouden kunnen worden als het minimumloon wordt ontdoken. Nu is alleen nog het uitzendbureau verantwoordelijk voor het salaris.

Bij de zogeheten inlenersaansprakelijkheid van Donner geldt een vrijwaring van boetes bij ontduiking van het minimumloon als werkgevers gebruikmaken van uitzendbureaus met een keurmerk van onder meer brancheorganisatie ABU. Zo moet het aantrekkelijker worden voor bedrijven om gebruik te maken van gecertificeerde uitzenders.

Het CDA diende met steun van coalitiegenoot PvdA een motie in over een ruimere vrijstelling. Van Hijum meent dat werkgevers die te goeder trouw zijn, ook gevrijwaard moeten blijven van naheffingen en boetes als het uitzendbureau geen belastingen en premies heeft betaald of illegaal personeel heeft ingezet.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt waarschuwde dat uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat uitzenders met een keurmerk van de ABU ook overtredingen begaan. Als enige pleitte de SP voor een herinvoering van de vergunningplicht in de uitzendbranche.

Kamerbreed klonk ook de roep om zwaardere straffen op malafide uitzendpraktijken. Maar Donner stelde dat er al hoge boetes gelden voor bijvoorbeeld illegale arbeid. Zo hoog volgens hem dat bij de rechterlijke macht juist een tendens is te zien om minder zwaar te straffen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.