Home

Achtergrond 290 x bekeken

Dollar en pond verliezen aan waarde

De Amerikaanse dollar is fors in waarde gedaald ten opzichte van de euro en staat nu op het laagste niveau sinds december vorig jaar.

Een euro is nu 1,45 dollar waard, tegen 1,42 dollar een week eerder. De vraag naar olie, beide afgerekend in dollars, en granen kan daardoor toenemen.

Ook het Britse pond daalde in waarde, al was de schok minder groot dan bij de dollar. Het Britse pond staat nu op het laagste niveau sinds juni. De Euro won vooral aan waarde na tekenen dat de recessie bedaart. Analisten denken dat de trend doorzet.

Het is een hoopvol teken dat de Duitse export in juli met 2,3 procent is gestegen ten opzichte van juni. Duitsland is de belangrijkste handelsspil van de Eurozone.

Wat volgens analisten tevens een rol speelt, is de economische groei in China. De industriële productie steeg in augustus met bijna 13 procent. Dit leidt tot meer vertrouwen in investeringen in opkomende economieën.

De valutahandel geldt net als de handel in grondstoffen als een relatief weinig renderende investeringsmogelijkheid. De meeste investeerders kiezen alleen voor valutahandel om risico’s op aandelenbeurzen te vermijden. Door beter economisch nieuws neemt de interesse in de dollar dus af.

Wat ook een rol speelt is dat de Amerikaanse economie door het aflopen van stimuleringsprogramma’s minder snel herstelt dan de Europese. Overigens denkt de Amerikaanse centrale bank wel dat de VS na een korte dip sneller uit de recessie komt dan eerder
verwacht.

Het Amerikaanse voedingsconcern Kraft haalde krantenkoppen door een bod te doen op het Britse Cadbury, maar de verwachting is dat vooral Europese maar ook Japanse bedrijven zich gaan roeren op de overnamemarkt. Amerikaanse bedrijven zijn voor hen nu een relatief goedkope prooi.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.