Home

Achtergrond 178 x bekeken

'Doe nog eens uw best in Brussel voor palingvissers'

Doe nog een keer uw best in Brussel; wij hopen op een goede afloop.

Die oproep hadden protesterende palingvissers donderdag voor minister Gerda Verburg (LNV) kort voordat die met de Tweede Kamer ging praten over een forse beperking van de palingvangst. De vissers en een groot deel van de Tweede Kamer willen dat de minister nogmaals het alternatieve plan van de vissers voordraagt aan de Europese Commissie, omdat dit misschien nog wel beter voor het herstel van de bedreigde paling zou zijn dan de voorstellen van Verburg zelf.

Verburg doet dat niet, bleek tijdens het debat met de Kamer. "Ik heb de afgelopen maanden echt gevochten voor het plan van de vissers, maar de Europese Commissie vindt het niet ver genoeg gaan. Ik heb geen nieuwe feiten in handen, dus ik zie geen reden waarom de commissie nu anders zou beslissen.'' Ze gaf aan dat ze zeker niet bepaald sterker stond toen bleek dat niet alle palingvissers wilden meewerken aan het eigen plan om 157 ton schieraal uit te zetten zodat de paling terug naar de paaigronden in de Sargassozee.

Brussel

Verburg kondigde ook aan dat ze op korte termijn het besluit voor het vangstverbod vanaf 2010 voor oktober, november en december publiceert in de Staatscourant. "Ik heb daar op verzoek van de Kamer mee gewacht. Maar als de vissers morgen zelf in Brussel over het plan hebben gesproken, zullen zij ook weten dat daar niets te halen valt.'' De palingvissers vrezen dat het tijdelijke vangstverbod de doodsteek betekent voor hun bedrijven. Dit jaar mogen ze twee maanden geen aal vangen.

Verburg kreeg donderdag in de Kamer geen meerderheid, toen ze partijen opriep nu hun verantwoordelijkheid te nemen. Gebeurt dat niet en ligt er 23 september geen voorstel waar het Europese comité voor de visserij mee instemt, dan moet Nederland de palingvisserij met de helft verminderen. "Ik heb mijn knopen geteld: laten we Brussel aan zet of nemen we als Nederland zelf de verantwoordelijkheid'', aldus Verburg. Een deel van de Kamer wil de discussie later deze maand voortzetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.