Home

Achtergrond 118 x bekeken

Doden Schipholbrand niet op conto Libiër

Ahmed Al-J. is donderdag opnieuw veroordeeld voor het veroorzaken van de fatale brand in het detentiecomplex op Schiphol-Oost op 26 oktober 2005.

De elf doden die vielen als gevolg van de brand, kunnen hem echter niet worden aangerekend, vindt het gerechtshof in Amsterdam. De achttien maanden celstraf die het hof de 27-jarige Libiër heeft opgelegd, hoeft hij niet meer uit te zitten omdat hij die tijd al in voorarrest heeft gezeten.

Al-J., die in het asielzoekerscentrum in Vught woont, was niet bij de uitspraak aanwezig. Het hof vindt dat na het uitbreken van de brand veel fout is gegaan en dat die omstandigheden niet aan Al-J. te wijten zijn. Het hof is er wel van overtuigd dat hij het risico heeft aanvaard dat brand zou ontstaan toen hij een brandende sigarettenpeuk wegschoot. Die peuk is in beddengoed terechtgekomen dat opgefrommeld aan het voeteneind van het bed lag. Ook lag daar toiletpapier. Het laken en het papier hebben volgens het hof vlam gevat en daarna zijn de twee matrassen van het stapelbed in brand gevlogen.

Maar het vuur werd pas onhoudbaar toen de bewakers die Al-J. bevrijdden de celdeur open lieten staan. De zuurstoftoevoer werd daardoor flink opgeschroefd, waardoor de plaatselijke brand heel snel kon uitgroeien tot een allesverzengende vuurzee waarbij veel rookontwikkeling was. De gang waarop de cellen uitkwamen, kwam daardoor zo snel vol rook te staan dat de bewakers niet iedereen in die vleugel van het complex konden bevrijden. Nadat de brandweer het vuur onder controle had gekregen, bleken elf gedetineerde vreemdelingen te zijn omgekomen door koolmonoxidevergiftiging.

Bittere pil

Het gerechtshof heeft de Libiër vrijgesproken van schuld aan de dood van zijn medegedetineerden, maar deed daarmee geen uitspraak over de mogelijke schuld van anderen daaraan. Justitie bepaalde al eerder de bewakers en directeur van het detentiecentrum niet strafrechtelijk te vervolgen.

Overigens loopt er nog wel een procedure waarin aan het hof in Amsterdam is gevraagd het Openbaar Ministerie (OM) opdracht te geven deze mensen alsnog te vervolgen. Dat zei directeur Jo van der Spek van M2M Radio, een migrantenorganisatie die campagne voert voor de vrijheid van Al-J. Deze en andere organisaties die campagne voeren, vinden dat de overheid de schuldige is. De eigenlijke oorzaak van het drama ligt bij de overheid, aldus Van der Spek, "omdat die vreemdelingen opsluit''. In detentiecentra zitten mensen die in afwachting zijn van uitzetting uit Nederland en die in veel gevallen niets crimineels hebben gedaan.

Van der Spek vindt het een bittere pil dat Al -J. toch weer is veroordeeld. "De enige winst is dat het hof hem niet verantwoordelijk houdt voor de dood van de elf gedetineerden.'' Hij zegt dat de kans groot is dat de man ongewenst wordt verklaard en dat hij weer in vreemdelingendetentie komt. "De kans bestaat dan zelfs dat hij weer op Schiphol-Oost terechtkomt.'' Wat het ministerie van Justitie met Al-J. gaat doen, is nog niet duidelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.