Home

Achtergrond

'Dip investeringen kassen duurt vijf jaar'

De Rabobank verwacht dat de investeringen in de glastuinbouw zeker vijf jaar achter blijven als gevolg van de afzetcrisis.

Dat structurele herstel duurt langer dan een prijsherstel. "In 2011 is mogelijk pas sprake van echt prijsherstel. De jaren 2012 en 2013 zijn nodig om weer vermogen op te bouwen", zegt directeur food en agri van Rabobank Nederland Dirk Duijzer in een gesprek met deze krant. "Voor deze bedrijven is het pas over vijf jaar mogelijk een nieuwe kas te bouwen."

De bank voorziet dat in 2010 circa 100 hectare nieuw gebouwd wordt. Daarmee liggen de bouwactiviteiten in dat jaar op een kwart van het normale peil. De koepel voor technische toeleverancier Avag noemt het een somber scenario. "We hopen dat dat brede herstel eerder inzet, maar daarover hebben we geen concrete voorspellingen", laat een woordvoerder weten.

Een forse koude sanering in de glastuinbouw blijft dit jaar uit, stelt de Rabobank. De bank, met een marktaandeel van 80 procent de belangrijkste financier in de glastuinbouw, voorziet geen grote uitval. Duijzer: "Een aantal teeltbedrijven is gesloten en onderhands verkocht. We verwachten geen grote schokken." De Rabobank zou bij grote schokken, zoals een forse koude sanering, te grote verliezen lijden op uitstaande financiering, beaamt Duijzer.

Zwarte cijfers

Grofweg de helft van de glasbedrijven schrijft zwarte cijfers. Met de andere helft wordt gezocht naar een oplossing voor de financiële problemen. Duijzer: “Een groot deel van deze bedrijven heeft absoluut toekomst.”

LTO Glaskracht is niet gerust op het uitblijven van een grote uitval. De belangenorganisatie zegt genoeg signalen te krijgen van bedrijven die 'tot het randjes gefinancierd zijn'. Dit najaar doet de koepel een enquète onder de leden over de financieringslast. Ook de Rabobank denkt dit najaar pas een beeld te kunnen geven over het aandeel stoppers. Nu is een prognose te vroeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.