Home

Achtergrond 2 reacties

Denen stellen verwachting vleesprijs naar beneden bij

De Deense landbouwsectororganisatie Landbrug & Fødevarer (LF) stelt de prognose omtrent de varkensvleesprijsontwikkeling voor de komende twee kwartalen (oktober tot en met maart) naar beneden bij.

De vraag pakt volgens de Denen lager uit dan verwacht. Hoofdoorzaak is de economische malaise, waardoor de consument met name duurdere vlees­producten laat liggen. Vooral de onverkochte voorraden in de koelhuizen van de Verenigde Staten hebben daardoor een recordomvang bereikt. In combinatie met de lage dollarkoers betekent dat een grote hoeveelheid goedkoop Amerikaans vlees op de wereldmarkt komt, aldus LF.

De organisatie verwacht voor het vierde kwartaal een vleesprijs van €1,31 per kilo en in het eerste kwartaal van 2010 €1,17.
Toch blijft LF optimistisch voor 2010. Ook 2011 zou een goed jaar kunnen worden, mede door dalende kosten. "We gaan voor volgend jaar uit van een positief resultaat van €5,36 per vleesvarken en voor 2011 van 4 euro", stelt LF-analist Finn Udesen. Hij sluit niet uit dat de resultaten in de praktijk nog beter uitvallen door productiviteitsverbeteringen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  Je hoeft geen profeet te zijn, om nu te voorspellen wat er met de biggenprijs gebeurd ( bij deze voorspelde vleesprijzen).
  John zal er wel weer anders over denken !!!!!!!!!!!!!!
  Die 70 euro voor de biggen kun je vergeten, daar heb je dadelijk 3 biggen voor.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  wat ik wil zeggen is dat we door beperking van de dekkingen ook geen 70 euro gaan halen doordat de prijzen in maart nog laag liggen. er komt gewoon grote weerstand doordat de vleesvarkens weinig opleveren en er geen vertrouwen is. uiteindelijk zal de prijs in de zomer wel oplopen door het tekort maar daar profiteren alleen de vleesvarkenshouders van. Momenteel hebben we gewoon te veel vlees op de markt en dat kan alleen snel beperkt worden door volgas te gaan slachten. Alles wat groeit brengt meer vlees. Door nu de geslachte kilo's te beperken hebben we minder vlees en meer vraag naar varkens. en die hebben we genoeg. De biggenmarkt is heel erg exportafhankelijk... daar wordt nu een grote strijd gevoerd om een stabiele positie in europa te verwerven. Ooit zal dat goed komen en gaan de biggen weer goed van de hand. En bij deze prijzen gaat dat snel goedkomen. Voer en big goedkoop dus opleggen maar.

Of registreer je om te kunnen reageren.