Home

Achtergrond

Demodag aardbeien trekt internationaal gezelschap

Bezoekers van de Aardbeiendemodag in Rijsbergen bekijken een spuitproef.

De demodag trok zeker tweehonderd bezoekers uit de teelt en leverancierswereld. Bezoekers kwamen van over de grens. ”We hebben ook aardbeientelers uit België en Duitsland gezien”, zegt gewascommissielid Mark van Aert. De demodag draait niet alleen om mechanisatie, maar ook om de teelt en bemesting. De dag vond plaats bij teler Stef Buyks die als hoofdras Elsanta teelt op stelling, in kas en in de vollegrond. Foto Willem Paterik

De 34 melkkoeien van veehouder Bert Snoek uit het Gelderse Culemborg wachten rustig op hun beurt voordat ze gemolken worden in de doorloopwagen. De dieren staan in de uiterwaarden bij de Lek. ”Onze huiskavel is te klein om de dieren dichter bij huis te weiden”, vertelt Snoek. Het melken kost hem twee uur per keer. ”Opstallen is met de huidige melkprijs geen optie”, vertelt Snoek. Foto William Hoogteyling

De demonstratie van DLV Plant, onderzoeksinstituut PPO-WUR en LTO op het akkerbouwbedrijf van Goedegebuure in Flevoland trok veel belangstelling. Daar werd getoond hoe storende lagen in de grond zijn te verhelpen. De demonstratie vond plaats in de zomertarwestoppel, zegt DLV-adviseur Willem Huige. ”Satellietbeelden en onderzoek met een penetrologger, om de weerstand in de bodem te meten, laten zien dat er een storende laag zit. Verschillende machines hebben een baan getrokken. Daarna zijn gleuven gegraven om het effect van de bewerkingen te tonen.” Volgens Huige was de storende laag zo hard dat niet alle machines de gewenste werkdiepte konden bereiken. ”Bovendien valt het resultaat tegen als de tanden te ver uit elkaar staan of te smal zijn. De spitmachine werkt goed, maar het gevaar is dat de grond zo los wordt dat de draagkracht weg is.” Foto Axipress

Bezoekers bekijken de gloednieuwe varkensstal van de familie De Wit. René en Karin de Wit bouwden in het Brabantse Haghorst een nieuwe stal, die plaats biedt aan ruim 3.000 vleesvarkens. In 2006 verruilden ze hun bedrijf in Baarschot voor de huidige locatie in een landbouw­ontwikkelingsgebied. Hier stond al een vleesvarkensstal en in februari zijn de varkenshouders begonnen met de bouw van hun nieuwe stal. Gisteren hielden ze hier een open dag, volgende week komen de eerste varkens in de stal. Foto John Claessens

Slecht weer kan de telers niet weghouden van een nieuwe schoffelmachine met GPS op de cichoreidag in het Zeeuwse Colijnsplaat. ”De planten zijn ook met GPS geplant, waardoor je nu heel makkelijk met GPS kunt schoffelen”, zegt René Schunselaar, woordvoerder van cichoreiverwerker Sensus. Onkruid is een van de grootste problemen in de cichoreiteelt. Dit komt mede doordat de planten gevoelig zijn voor de stoffen in onkruidbestrijdingsmiddelen. Om onkruid goed te kunnen bestrijden zijn meerdere bespuitingen nodig. Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.