Home

Achtergrond 388 x bekeken 23 reacties

Deelname melkacties neemt langzaam toe

De deelname van melkveehouders aan de zuivelacties in Nederland stijgt langzaam.

Dit melden zowel de Dutch Dairymen Board (DDB) als de zuivelindustrie. DDB-voorzitter Sieta van Keimpema kan geen landelijke aantallen noemen, maar verwijst voor een indruk naar de uitrij-actie van vrijdag in Monikkendam en van vandaag in Winterswijk en bij Enschede. Hier namen tientallen melkveehouders aan deel. Volgens Van Keimpema hebben al deze veehouders hun melk ook een tijdlang niet aan de fabriek geleverd.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) signaleert ook een stijgende deelname aan de melkstaking, maar komt nog steeds uit op beperkte aantallen boeren waar de melk niet hoeft te worden opgehaald. De laatste cijfers van de NZO wijzen op een zo’n twintig boeren waar de RMO niet langs hoeft te komen.

Van Keimpema erkent dat er een zekere spanning zit tussen de onvrede bij boeren over de lage melkprijs en de daadwerkelijke deelname aan de melkleverstaking. "Veel boeren willen wel meedoen aan de acties, maar kunnen de inkomsten uit de melk domweg niet missen omdat ze anders helemaal in de financiële problemen raken", zegt ze.

Dit probleem speelt volgens de DDB-voorzitter vooral bij een aantal grote melkveebedrijven met jonge bedrijfshoofden in het noorden van het land. "Die bedrijven zouden omvallen als ze meededen." Ondertussen woeden er op diverse internetfora hevige discussies tussen melkveehouders onderling over de hoogte van de melkprijs.

De aanhangers van DDB en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) houden vol dat de melkprijs in veel gevallen nog steeds maar 20 cent per kilo of iets hoger is en dat daar niet van valt te leven. Veel andere melkveehouders brengen daar tegenin dat zij 27 tot 28 cent of nog meer voor hun melk ontvangen en een verdere melkprijsstijging verwachten. Dat is geen prijs waar ze dik tevreden mee zijn, maar veel melkveehouders zeggen toch dat ze er enigszins mee uit kunnen komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer mieras

  het is hetzelfde als bij een staking in welke sector dan ook de persoon die niet meestaakt ,profiteerd ook van de inzet van andere mensen , iemand die niet meedoet met de melkactie is een enorme grote profiteur ,maar over een tijdje waneer de melkprijs weer hoger wordt dan zijn dat de eersten die in een nieuwe mercedes rondrijden voor mij mogen ze die boederijen in de brand steken WEG MET ONDERKRUIPERS

 • no-profile-image

  ben toch nie

  @ Verbaasde lezer,
  Het probleem is, dat heel veel boeren, net als jij, niet weten wat het Canadeese model inhoud. Want dat is wat de DDB wil. Invoering van het Canadeese model.
  In Canada wordt altijd, de prijs betaald, die het Canadees LEI berekend. Die prijs wordt nu in NL op ongeveer 45 cent gezet. Quotum is nodig, om zo'n prijs te handhaven. In Canada hebben ze ook een maximale prijs voor Quotum ingevoerd, die ergens rond de 1,50/kg ligt. Zolang je geen Quotum koopt, gaat de kostprijs niet omhoog, maar komt er wel altijd 45 cent melkgeld binnen.
  Kan jij mij uitleggen, waarom je daar tegen bent.????

 • no-profile-image

  jonge melkveehouder

  Ik hoor het wel, jullie hebben er totaal geen benul van wat de DDB/NMV/EBM wil jongens!! Ze pleiten voor een goede toekomst voor de melkveehouderij dmv een flexibel quotumbeleid. Die is afgestemt op de vraag en aanbod.

  Wij kunnen namelijk in Europa niet melken voor de wereldmarkt, want wij moeten aan alle modernste en duurste milieu verplichtingen voldoen!! En daarbij komt de partij van de dieren ook nog eens bij kijken!
  Geen probleem als je er maar een eerlijke prijs tegenoverstaat!
  Ik hoop dat jullie melkveehouders/burgers kunnen en willen inzien, dat hier heel anders geproduceerd wordt dan in bijv Argentinie of bijv VS.

  dus wees maar trots dat de DDB/ EBM / NMV het voor de melkveehouders opkomt!! dat kan een andere organisatie niet echt zeggen!

  Een echte ONDERNEMER steunt de Europese melkveehouders nu!! Diegene die de melk laten lopen zijn zo SOLIDAIR en nemen het nu op voor alle boeren die nu schijnbaar nog in de hypnose zijn van Schenk en zijn LTO collega`s. Diegene zullen hieruit ontwaken wanneer het te laat zal zijn!!

  PAS OP FRANKRIJK EN DUITSLAND WILLEN ALS EUROPA NIET MEEWERKT AAN EEN EUROPEES QUOTUM BELEID, EEN EIGEN QUOTUM BELEID GAAN MAKEN, EN DAN ZULLEN ZE NEDERLAND LATEN STIKKEN.

 • no-profile-image

  ben toch nie

  @ verbaasde lezer,
  Dat systeem, moet natuurlijk Europees ingevoerd worden, en dan is 10% korten meer dan genoeg.
  U zei, dat binnen een quotumsysteem, de melkprijs ook kan zakken.
  Dat kan met een Canadees model niet, en daarom snapt u volgens mij niks van de EMB plannen.

 • no-profile-image

  ik

  de melkprijs moet eigenlijk nog mianstens een jaar op 20 ct blijven,dan komt de onderlinge solidariteit vanzelf weer!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Ben Toch Niet Gek Zeker,ik hoop van niet! Zo lang er leven is, is er Hoop!. 10% inleveren red u het niet mee! 20% van de Nederlandse melkproductie is voor de Wereldmarkt!, plus 10% vraaguitval op de Europese markt is samen 30%. Bovendien zullen de melkveehouders buiten Nederland protesteren, dan krijgen de nederlandse melkboeren nog een korting van 20%,is totaal 50%. Misschien is dan de weg naar een Canadees quotumsysteem mogelijk,misschien! De vraag blijft hoeveel boeren willen dat? En krijgen wij de Politiek achter ons voorstel. Maar gezien de houding van Minister Verburg, heb ik weinig hoop.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Volgens mij is er op dit moment geen enkele sector zo verdeeld als de melkveehouderij en zijn er over en weer veel irritaties

 • no-profile-image

  Th de Groot

  dat de melkprijs nu iets hoger is ,komt toch door de wintertoeslag . Deze toeslag is eerst ingehouden op de zomermelk, dus een sigaar uit eigen doos! Een daadwerkelijke prijsstijging is nog ver weg, dus gegoochel met cijfers heeft in dit stadium weinig zin.

 • no-profile-image

  Siert

  Uit de media blijkt dat er boeren zijn die zich als boeren gedragen en ondernemers die zich als ondernemers opstellen. Hopelijk komt er ook meer aandacht voor goede ondernemers die deze tijden als uitdaging zien in plaats van boeren die alles als een probleem zien.

 • no-profile-image

  boer

  Deelname neemt toe?! van 19 naar 20 deelnemers....dat is 1 op de 1000.....
  Stop alsjeblieft met deze flauwekul en maak de sector niet belachelijk.
  Actievoeren prima als je daar behoefte aan hebt, maar melk laten wegstromen!!
  Is een van de weinige keren dat zelfs ik het eens ben met mevr. Thieme!!
  Nog geen jaar een lager melkprijs en nu dus danig actie voeren!, stop met boeren en begin met ondernemen. Boer zijn is geen recht!!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Een plan zoals DDB NMV willen werkt alleen als de grenzen van Europa potdicht zijn voor invoer vanuit andere landen. Dat dit weer gaat gebeuren is een illusie. Gevolg zal worden dat de zich ontwikkelende bedrijven gebonden blijven aan torenhoge quotumkosten. Dit in tegenstelling met de Duitse en Franse collega's. En ook mét een quotasysteem kan de melkprijs ver dalen. Zie het afgelopen half jaar. Je gelooft toch zelf niet dat dat van die 1% verruiming kwam? Nee het komt door de inmiddels open grenzen van Europa en de lage prijs op de wereldmarkt. (stijgt weer lekker) Wordt realist. Melkveehouderij in NL blijft echt wel en makkelijk is het nooit geweest.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Helemaal eens met voorgaande reacties. Betere journalistieke duiding van feiten en meningen zou nodig zijn. Deelname aan melkacties neemt inderdaad toe zoals de kop van artikel zegt. Het waren een paar dagen geleden 19 bedrijven en het zijn er nu 20. "Neemt nauwelijks toe" zou dus een betere kop zijn. Het adressenbestand waaronder DBB zijn enquete hield was volgens eigen opgave 20.000 Er doet dus 1 op de 1000! melkveehouders uit het adressenbestand met de actie mee. Hoezo groot draagvlak. Voor degenen die mee willen gaan doen bedenk dan wel dat de kans groter dan 70% is dat je melk weggooit van 28 cent i.p.v. de door DBB genoemde 20 cent.

 • no-profile-image

  gemengd bedrijf

  lees maar eens wat milcobel gaat betalen in sept. is veel minder dan 28 cent. weet ook niet waar je dat krijgt zonder toeslagen e.d.

 • no-profile-image

  Patrick

  Als je ziet hoe waterig die melk van de DDB boeren is valt t mij nog mee dat ze daar 20 cent voor krijgen!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het Marco Geverink,uit Groenlo. Vele hebben een grote ''mond''(schriftelijk),maar als zij hun naam in moeten vullen gaan ze verstoppertje spelen. Kinderachtig is dat!M.vr.groet, Piet Slingerland.

 • no-profile-image

  verbaasde

  @ben toch nie, gek zeker.
  Canada produceert 95% van de benodigde zuivel zelf, de rest word geïmporteerd. NL produceert 300% van wat hier nodig is. Daarom zal het Canadese systeem hier nooit werken zonder zeer draconische quotumkorting. De bank kort uw hypotheek niet evenredig zodat uw vaste kosten per liter explosief stijgen.

 • no-profile-image

  verbaasde

  @ ben toch nie, gek zeker. Ik begrijp de EMB plannen zeker wel maar volgens mij zijn ze onuitvoerbaar in een EU. zoals ik al eerder opmerkte is Canada zuivelimporterend. De EU exporteert zuivel. Zou het Canadese systeem al werken dan stopt de export. De gevolgen voor NL worden mijns inziens goed omschreven door Piet Slingerland hieronder. Verder zou de EU de grens potdicht moeten maken voor goedkope import. Dit is onhaalbaar omdat dit een handelsconflict met diverse landen veroorzaakt. Dat gaat de EU nooit doen omdat dat voor grote schade aan de economie zorgt.

 • no-profile-image

  willem

  @Agd. jongens doe gewoon je journalistieke plicht. In plaats van de berichtgeving van welke organisatie dan ook voor zoete koek te slikken. Een half uurtje bellen en je weet wat er betaalt wordt door de verschillende zuivelondernemingen. In datzelfde belrondje kan je ook informeren hoe het zit met de aantallen melkstakers. Ik word erg moe van het voortdurend geconfronteerd worden met cijfers die door geen enkele journalist worden gecheckt.

 • no-profile-image

  Anneke

  Kunnen Peter en Sieta alsjeblieft stoppen met het belachelijk maken van ons melkveehouders. Er is echt geen draagvlak voor dit geklets in deze maatschappij, luister BNR vandaag en de tranen schieten in je ogen als je hoort hoe wij melkveehouders neergezet worden. Subsidie eraf, quotum eraf en ondernemen !

 • no-profile-image

  Marco Everink.

  Is er nu niemand die eerlijk voor zijn mening uit durft te komen en zijn naam er bij durft te zetten Als je je schaamt voor je mening en dit alleen anoniem durft te doen ben je een echte ondernemer he. We kunnen gewoon niet voor de wereld markt prijs produceren.
  Lees ook het artikel over de varkens uit Brazili. Wees eerlijk en zet je naam erbij.
  Dat ook je buurman weet hoe je er over denkt en niet op dit Forum bleren en thuis en bij de buurman klagen. Vr gr Marco

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  U hebt gelijk meneer vd Zanden!. Twee Honden vechten om een been en de derde (Handel/veredelaars) gaat er mee heen!. Persoonlijk denk ik ook, als er geen eendracht komt, kunnen de emotie's hoog oplopen!.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Uw visie is juist, Verbaasde Lezer! Maar hoe moeten wij de Melkproducenten dat aan hun verstand peuteren? Er zijn nog veel utopische gedachten in de Melkveehouderij!!!.

 • no-profile-image

  Demo

  Actie,s prima maar hou ze ludiek, daarmee bereik je het publiek,en creeer je geen afkeer

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.