Home

Achtergrond 1 reactie

De reflecterende ondernemer

Melkveehouders denken na over de volgende fase van hun ondernemerschap.

Bij de Nederlandse afdeling van de EDF, een club van ondernemende en gemiddeld wat grotere melkveehouders, waren ze vorig jaar een beetje ondersteboven na het bezoek van buitenlandse collega’s. Die konden maar niet begrijpen wat de Nederlanders bezielt om tegen een zo hoge kostprijs te boeren. Wie betaalt er nou zoveel voor melkquotum? En wie houdt nou via aankoop van dure grond de kostprijs hoog, zodra het quotum wat goedkoper wordt? Vooral de Britten, bekwaam als het gaat om melken tegen een lage kostprijs, konden maar niet begrijpen wat de Nederlandse melkveehouder drijft.

De grote verbazing was confronterend. De buitenlanders zetten de Nederlandse EDF’ers aan het denken. Niet dat ze zelf ook al niet eens in die richting hadden gedacht, maar nu konden ze echt niet meer om de vraag heen: ‘Waarom doen wij eigenlijk wat we doen?’

Vorige week op hun zomerbijeenkomst namen de melkveehouders een aanvang met de beantwoording van de vraag. Naast het gebruikelijke bedrijfsbezoek hadden ze een trainer/coach met een bedrijfskundige en psychologische achtergrond ingehuurd om te praten over Psychologie en Ondernemerschap. Niet zozeer om vragen over hun bestaansrecht te beántwoorden, eerder om ze op gang te helpen met het vinden van eigen antwoorden.

Het was een goede actie van het EDF-bestuur, op precies het juiste moment. De melkprijs van krap boven 20 cent per liter heeft de geesten van de EDF-boeren, gemiddeld genomen mannetjesputters die het goed met zichzelf kunnen vinden, rijp gemaakt voor eens een wat ander geluid. Al helemaal nu voor het eerst de arbeidsinkomens van de grootste bedrijven lager zijn dan die met minder dan een miljoen liter quotum.

Het is een goed signaal dat, op de drempel naar een nieuwe werkelijkheid in zuivelland, boeren breder gaan nadenken over een nieuwe fase in hun ondernemerschap. De reflecterende ondernemer.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet Slingerland.

    De reflecterende ondernemer. Het is waar,'' Als het getij veranderd, moet men de bakens ver zetten''! Ik ben benieuwd hoe de reflecterende ondernemer zich gaat ontwikkelen. Het is in ieder geval een Grote Uitdaging!!!. Want een van hen ben ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.