Home

Achtergrond 209 x bekeken

De menselijke maat

Prinsjesdag vorig jaar was er volgens Balkenende en Bos nog niets aan de hand. Een jaar verder en we zitten volgens diezelfde mensen in de grootste cirisis aller tijden.

Waarom hebben zij dat niet zien aankomen? Dat is eigenlijk heel simpel. Onze economie en onze samenleving hebben een schaal gekregen die de menselijke maat ontgroeid is. Marktwerking was en is nog steeds het toverwoord waarmee we deze wereld vooruit willen helpen. Maar diezelfde marktwerking heeft de afgelopen decennia geleid tot opschaling van bedrijven, fusie op fusie van coöperaties, grote logge onderwijsinstellingen c.q ziekenhuizen en samenvoeging van gemeenten.

Het gevolg is dat steeds minder mensen een rol spelen bij de besluitvorming en bij het leidinggeven. En dus ook steeds minder mensen die zich betrokken voelen bij het bedrijf of de instelling. En dat is vervolgens weer een voedingsbodem voor enkelingen om min of meer dictatoriaal of oncontroleerbaar gedrag te vertonen.

Mijn boerenverstand zegt dat als de economie de menselijke maat overschrijdt er problemen ontstaan, zoals we die nu kennen bij de
kredietcrisis. Want wie heeft er nog zicht op het handelen van de top van grote financiele instellingen? En datzelfde geldt voor grote pensioenfondsen, coöperaties en ziekenhuizen.

Dit kabinet vraagt nu van de burgers mee te werken aan herstel en vertrouwen te hebben in de aanpak. Maar de marktwerking van de afgelopen jaren heeft bij de burgers juist geleid tot afstandelijkheid, onverschilligheid en cynisme. Dat zijn
dodelijke eigenschappen als het gaat om de gevraagde inzet.

Als we de economie en onze samenleving niet terugbrengen tot de menselijke maat, dan zullen weinig mensen zin hebben om mee te werken en zullen ook weinig mensen vertrouwen hebben in de aanpak van het kabinet.

Wien van den Brink

Of registreer je om te kunnen reageren.