Home

Achtergrond 12 reacties

Dassenschade in mais

Platgetrokken planten en half-uitgevreten kolven. Da's de schade die dassen in mais veroorzaken. Het gebeurt steeds meer.

De das doet het goed in Nederland. Of maistelers daar blij mee zijn is de vraag. Op steeds meer plekken wordt namelijk schade van deze dieren in maispercelen ontdekt. Zo is er door het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO-WUR) op proefvelden schade geconstateerd in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en zelfs in Friesland.

Schadebeeld

De das kan in grote aantallen voorkomen en kan dan ernstige schade aanrichten. Als de maiskorrel melkrijp wordt, trekken of knagen ze de maisplanten omver. Daarna rukken ze de kolven van de stengel en vreten de korrels op. Dit laatste gebeurt nogal ruw, zodat behalve de schutbladeren bijna altijd nog een aantal korrels op de spil blijven zitten.

Dassenschade melden

Vraat door vogels of muizen wordt door telers wel herkend, maar dassenschade is een onbekender verschijnsel. Of het ook in de praktijk wordt geconstateerd en in welke mate kan PPO-onderzoeker Jos Groten niet zeggen. Hij zou juist graag een beter beeld krijgen van de ernst van het probleem. Daarom roept hij maistelers op geconstateerde schade aan hem door te geven en daarbij te vermelden om welk percentage planten het gaat.

Meld dassenschade »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hendrikus

  AFSCHIETEN

 • no-profile-image

  gj

  Niet schieten, gewoon goed regelen.
  Er worden overal dure voorzieningen getroffen voor die dassen.
  Daarbij moet ook gewoon horen dat de schade die de dieren veroorzaken moet worden vergoed.
  En dan zo goed, dat het best lucratief voor de boer is om een das in je perceel te hebben.
  Willen we natuur in Nederland? Dan moeten we er ook allemaal voor betalen. Punt.

 • no-profile-image

  pieter

  Net zo doen als de boer waar we de boerderij van overgenomen hebben een tijd terug: de giertank slang in het hol steken en pompen maar. Kost niet veel

 • no-profile-image

  anje grin

  Over wat voor schade hebben we het hier nu. 100 planten is al heel veel wat voor percentage is dat ?? pinuts !!
  Laat die beesten zitten wees blij dat ze er weer zijn en het hol vol laten lopen met mest ?? waar ben je mee bezig krap je zelf maar eens achter de oren.

 • no-profile-image

  eerlijk

  hey anje grin als de schade toch niks voorsteld dan stort jij het ff op een in te voeren schade nummer en daar kunnen boeren dan mooi gebruik van maken of gewoon vangen en slachten ze hebben een mooi leven gehad en van dat vel is ook wel een jas te maken scheelt weer in de nertsenbond

 • no-profile-image

  H.HOFSTRA

  Krijgen de boeren nog geen subsidie genoeg voor de mais??

 • no-profile-image

  anje grin

  meneer eerlijk thuis u bent een schande voor onze mooie sector opmerkingen als deze zijn niet serieus en zetten ons als agrariers allemaal in een kwaad daglicht

 • no-profile-image

  D.As

  Hier heerst al jaren schade van dassen,van de 30 hectare snijmais gaat er bijna 1 hectare PLAT !! Dit word door het Fauna fonds vergoed.Denk wel dat t over 5 jaar wel eens n paar hectare meer kan zijn.

 • no-profile-image

  eerlijk

  anje het is mevr eerlijk thuis en hoezo onze sector in een kwaad daglicht als je maar es een keer flinke schade hebt en toch al weinig voer dan praat je wel anders ik heb vorig jaar geprobeerd de schade vergoed te krijgen nou dat valt toch echt niet mee hoor en meer land bij huren om meer voer te verbouwen voor die stomme dassen daar heb ik geen behoefte aan het worden er een keer zoveel net als met die wilde zwijnen en dan mogen ze gewoon geschoten worden let maar op

 • no-profile-image

  D.as

  Eerlijk thuis,je moet is ophouden met die onzin verkopen.Allereerst meld je t bij de faunafonds.De stukken worden opgemeten wat plat ligt.En dit houden ze hoger aan hoor!!De vergoeding is fors hoger.Alles incl.dassenburchten,grasschade,maisschade ,extra bewerkingskosten wordt vergoed.Alleen moet je de hoogte vd schadevergoeding p ha hoog aanhouden. Bij mij is een dassengedoogovereenkomst afgesloten waar je niet elk jaar de taxateur op de stoep hebt.Alleen als de schade groter wordt of is wordt t areaal bijgesteld.En hou nu op met deze onzin te verkopen.Ik kan voor de schade makkelijk 2,5 ha mais terug kopen.Zolang deze regeling er is kan ik er mee leven.

 • no-profile-image

  nog steeds

  hey dasje die eerlijke boer heeft volkomen gelijk wij verbouwen geen mais voor schadevergoeding maar om op te kunnen voeren aan onze koeien en niet aan die stomme dassen en dan een hoop werk op de hals halen en zitten te wachten tot er zoeen faunapief komt om te meten die een beetje met van andermans geld gaat spelen.

 • no-profile-image

  pieter

  Het is wel zo dat hier in Frankrijk het gewoon wild is waar op gejaagd wordt. Bij mij zitten ze ook en er worden zeer grote gaten gegraven waar een klein kind in kan kruipen. Schade aan de mais wordt niet vergoed. Als hier niet op gejaagd wordt dan wordt de schade veel te groot na een aantal jaren.Het zijn niet alleen de dassen maar er is ook de wilde zwijnen, kraaien enz. Als we alles maar laten gaan zijn we meer voor het wild en ongedierte mais aan het zaaien dan voor ons vee.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.