Home

Achtergrond 233 x bekeken 11 reacties

DDB-leden willen solidair zijn

Het ligt aan de Nederlandse mentaliteit dat niet veel melkveehouders deelnemen aan acties voor een betere melkprijs.

Dat zegt Jaap Majoor van de Dutch Dairymen Board (DDB). Vandaag reden zo’n vijftig Nederlandse melkveehouders naar Duitsland.

Zij wilden daarmee steun betuigen aan hun Duitse collega’s. Vanuit Arnhem reden ongeveer 25 auto’s met spandoeken en een polyester koe naar een akker net over de grens tussen Kalkar en Kehrum. Daar reden Duitse collega’s melk uit.

"Het scheelt sterk per regio hoeveel melkveehouders aan een actie meedoen", legt Majoor uit. "Daarbij is het voor veel melkveehouders uit financieel oogpunt moeilijk om nu de melk thuis te houden" aldus Majoor.

Een oplossing lijkt vanuit Europa te moeten komen, zegt hij. "Als mijn buurman kapot gaat, neem ik zijn bedrijf er wel bij, lijkt bij veel melkveehouders het motto." Ondanks het feit dat de acties in het buitenland beter lopen, blijven de Nederlandse DDB-leden bij hun standpunt. "We willen geen geld, maar verandering van het sys­teem", zegt een van de actievoerende DDB-leden. "We doen het voor de toekomst van onze jongeren", zegt een ander.

De bij de DDB-actie aanwezige melkveehouders spreken hun zorg uit over de beperkte belangstelling van hun Nederlandse collega’s. "In het buitenland zien ze Nederland als de grote boosdoener, omdat de melkveehouders hier maar blijven produceren", vertelt Majoor. "Als we niet oppassen, weigeren andere landen straks Nederlandse zuivel te importeren." Volgens Majoor heeft Frankrijk om dezelfde reden zuivel uit Luxemburg geweigerd.

Bekijk de filmpjes over de gratis melkacties in Harfsen en in Spierdijk

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer mieras

  de boeren klagen van weelde grote schuren, kapitale huizen en nu het iets minder is gaat maar klagen ,volgend jaar zijn de mercedessen en dikke bmw niet aan te slepen

 • no-profile-image

  Bram

  Solidarieteit is hard nodig om de realiteit te realiteit te realisren! Met zijn allen niet kapot gaan! Men zal in Europa moeten reguleren om de kostprijs te halen. Zeker voor Nederland is dit van het grootste belang! Er zijn er die arogant reageren, maar denk simpel, een huis in Amsterdam is veel duurder dan in het oosten van ons land. De woonlasten is dan ook een groot verschil. Nederland staat wat dat betreft zeer hoog als kostprijs. En helaas de voedselproducent merkt het nu het meest. Maar voor de Nederlander zijn er daarom ook meer mogelijkheden in het buitenland. Maar je moet het wel zelf doen!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Berend Dr. De bron van je percentages is in deze discussie bepaald niet onpartijdig. Volgens mij komt de geringe bereidheid voor acties vooral doordat een meerderheid van de veehouders inzien dat de nmv-ddb plannen voor langere termijn niet het beste zijn voor de Nederlandse melkveehouderij. Internationaal kunnen we goed meekomen met de kostprijs ALS we de quotumkosten niet meerekenen. Hou je quotum dat blijven de zich ontwikkelende bedrijven hoge quotumkosten houden. En laten we eerlijk zijn. Nu hebben we nog wel quotum en ook een lage prijs.

 • no-profile-image

  veehouder

  verbaasde lezer, ik ben verbaasd over je vreemde kostprijs gedachte. Weet je wel dat de kostprijs in China en India 8 eurocent per liter is? Daar kunnen jij en ik niet voor produceren. Wereldmarkt betekent dat jij en ik dan moeten produceren tiussen de 8 en de 20 eurocent per liter

 • no-profile-image

  ik

  door gebrek aan solidariteit is het mogelijk dat de melkveehouderij nu wordt uitgemolken!
  kortom: eigen schuld,dikke bult!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Berend

  Uit recent onderzoek van PROSU is komen vast te staan dat 63% van de Nederlandse veehouders voor een gereguleerd melkaanbod is. Een minderheid van 37% is voor een liberaal systeem zoals LTO en Brussel dat voorstaat.
  (Bron: nmv.nu)

 • no-profile-image

  A van de R

  Als we met z'n allen niets doen worden onze cooperaties niet geprikkeld. LTO kiest helaas voor de strategie: verdeel en heers! Zodat zij er als bestuurders zelf beter van worden. Ik denk dat we als voedselproducenten gezamelijk (dus pluimvee- varkens en melkveehouders op 1 NOVEMBER a.s. alvast Sinterklaas moeten spelen, dmv het collectief aanbieden van onze producten bij overheden, voedselbanken en consumenten. Daarbij aangeven dat de supermarkten onverantwoord hoge marges verkrijgen door hun monopolieposities. En daarbij aangeven dat zij daarbij de duurzame instandhouding van het platteland, milieu en dierenwelzijn dwarsbomen! En nog veel belangrijker de supermarktketens verrijken zichzelf ten koste van het economisch herstel van Nederland.We hebben al al onze grote bedrijven verkocht aan het buitenland. Onze stroom, afvalverwerking, telecommunicatie enz enz zijn al in buitenlandse handen. Zou de Nederlandse consument ook voor zijn voedselproductie volledig afhankelijk willen zijn van (de misstanden in) het buitenland???We hebben al al onze grote bedrijven verkocht aan het buitenland. Onze stroom, afvalverwerking, telecommunicatie enz enz zijn al in buitenlandse handen. Zou de Nederlandse consument ook voor zijn voedselproductie volledig afhankelijk willen zijn van (de misstanden in) het buitenland??????

 • no-profile-image

  verbaasde

  Hallo veehouder armoetroef.
  Kostprijs van melk in china en india 8 cent? Onzin, China importeerd zuivel omdat ze zelf niet genoeg hebben, India eigenlijk ook tekort maar deel bevolking kan de prijs niet betalen (schande eigenlijk) En de wereldmarktprijs is de laatste 10 jaar nooit 8 cent geweest. In landen als Australië en nieuw zeeland kan men goedkoper, maar daar is de maximum productie afhankelijk van het weer en is er nauwelijks rek om meer te produceren. Binnen europa kan (quotumkosten buiten beschouwing alleen landen als Ierland structureel veel goedkoper als NL.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hallo Actievoerders en Koffiedik kijkers. Als de actievoerders geen actie meer voeren en de koffiedik kijkers niet meer naar de koffiedik kijken. Gaan wij weer over tot de orde van de dag! Dan melken wij ons weer een slag in de rondte! Tot wij ontdekken, ons geld is op!!! Hoe moet het nu verder??? Denk Na Beste Mensen! Waar Jullie Mee Bezig Zijn!!!

 • no-profile-image

  jurgen

  zamen staan we sterk,als we er nu met zn allen niet voor gaan dan hoeft het nooit meer !!!!

 • no-profile-image

  Brutus

  Wij Nederlanders laten ons niet onder druk zetten door buitenlanders en zeker niet door duitsers.

  Verder zie ik niets in die acties, het resultaat zal nul komma nul zijn.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.