Home

Achtergrond 899 x bekeken

Crisis laat grondprijzen zakken

De daling van de graanprijs en de daling van de waarde van andere agrarische producten heeft wereldwijd grote gevolgen voor de waarde van agrarische gronden.

Dat concludeert de Amerikaanse Citiprivat bank in het rapport The Wealth Report 2009. In delen van Oost-Europa en Zuid-Amerika is de grondprijs hierdoor ingestort. Door de hoge prijzen van agrarische producten zijn beleggers de afgelopen jaren zeer actief geweest in het aankopen van grond. Dit heeft ertoe geleid dat in sommige gebieden de grondprijs mede door deze investeerders fors in prijs gestegen.

Door de daling van de waarde van agrarische producten en doordat investeerders door de kredietcrisis geen geld beschikbaar hebben, zijn de prijzen inmiddels fors gedaald. In Oekraïne is de prijs voor het gebruik van een hectare grond voor de periode van 20 jaar van 1.000 euro per hectare in het voorjaar van 2008 gedaald naar 250 euro per hectare in de tweede helft van 2009. In het land is het alleen mogelijk om het recht te kopen om het te huren voor langere tijd. In Rusland is de prijsdaling met 20 procent naar 800 euro per hectare voor grote percelen minder sterk.

In Brazilië is de grondprijs voor suikermaisgronden voor de ethanolproductie met 50 procent gedaald. "Valutaverschillen maakt investeren hier toch aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders", aldus de Citibank. Landen als Canada en Australië profiteren van de forse prijsdalingen in Zuid-Amerika en Oost-Europa. Beleggers kiezen nu voor gronden in deze landen omdat dit minder risicovolle beleggingen zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.