Home

Achtergrond 172 x bekeken

Cramer ziet klimaatvoorstel als openingsbod

Milieuminister Jacqueline Cramer bereidt zich voor op een robbertje vechten binnen de Europese Unie over klimaatsteun aan de arme landen. Het voorstel dat de Europese Commissie (EC) heeft gedaan, is een openingsbod, liet Cramer weten na de wekelijkse ministerraad.

Volgens EU-commissaris Stavros Dimas, die het plan donderdag presenteerde, is vanaf 2020 jaarlijks ongeveer 100 miljard euro nodig om de uitstoot van CO2 in de arme landen terug te dringen. Dimas wil dat 22 tot 50 miljard door de rijke landen wordt gefinancierd en daarvan 15 miljard door Europa. Nederland wil dat de EU ongeveer 20 tot 30 procent betaalt, aldus Cramer. ,,Dit zijn natuurlijk aanzienlijke bedragen, maar nog geen werkelijkheid.'' Nederland zal zich volgens haar er hard voor inzetten om dit ,,ambitieuze'' bedrag in de EU geaccepteerd te krijgen.

Het gaat niet alleen om de inzet voor de Europese onderhandelingen, maar ook voor de internationale onderhandelingen die eind dit jaar in de Deense hoofdstad Kopenhagen moeten leiden tot een nieuw kllimaatakkoord. Volgens Cramer kan de EU met ,,nog maar 90 dagen voor Kopenhagen'' weer een impuls aan die onderhandelingen geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.