Home

Achtergrond 309 x bekeken 16 reacties

'Contracten melkveehouders en zuivelindustrie wettelijk regelen'

Een werkgroep van deskundigen gaat kijken naar de mogelijkheid om een wettelijk raamwerk op te stellen voor contracten tussen melkveehouders en de zuivelindustrie.

Ook beziet de werkgroep of 'futures' (termijncontracten) de zuivelmarkt doorzichtiger kunnen maken. Dat voorstel heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vanochtend gedaan in de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Die bespreekt vandaag de situatie in de Europese zuivelsector.

Om de zuivelsector te helpen opperde Fischer Boel maatregelen voor de korte en (middel)lange termijn. De korte termijn-maatregelen waren deels al bekend: zo wil de Commissie de tijdelijke staatssteun aan boeren tot 15.000 euro verruimen.

Daarnaast hoeven lidstaten opgekochte quota, die zij onderbrengen in de nationale reserve, niet mee te rekenen voor de superheffing. Nationale verevening van quota blijft blijft mogelijk.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Melkveehouders reken je toch niet rijk als de retail de melk ergens terwereld goedkoper kan krijgen dan is een cotract opeens niets meer waard

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De producent heeft alleen wat te vertellen ,als het product schaars is! De Handel stelt zich altijd voorzichtig op! Enerzijds willen zij op zeker gaan,anderzijds willen zij niet de hoogste prijs betalen! Als iemand ervoor kiest agrarische produkten te produceren betekent dat ook afhankelijkheid,van de Marktsituatie en de Handelaar/Veredelaar.Bovendien blijkt dat het niet meevalt boeren onder 1hoedje te krijgen.

 • no-profile-image

  boerin

  contracten tussen boer en fabriek, er wordt toch bedoelt dat je een prijs afspraak maakt. bv. de eerste 100.000 kg voor 50 cent dan voor 45 en zo per 100.000kg naar beneden. dan blijft het platteland bewoond en de koeien blijven buiten. weer goed voor het toeristme. nou dat willen we toch wel.

 • no-profile-image

  Kikker

  Ja, maar ik doe het wel voor minder!!!! En daar gaan we dan weer. Machteloos? DDB is de enige kans.

 • no-profile-image

  Zondergeld

  In het contract de kostprijs opnemen van de gemiddelde boer in Europa.
  Het riekt naar machtmisbruik van zuivelfabrieken.

 • no-profile-image

  Boerin

  Persoonlijk zie ik niets in deze melkacties, omdat je een prijs niet kunt afdwingen. Maar ik heb het gevoel, dat we met wereldmarktprijzen constant in armoede blijven zitten. Want dat de melkprijzen nog een keer tot 50 cent zullen stijgen, lijkt mij met de huidige verhouding euro-dollar onmogelijk.
  Contracten tussen fabriek en boeren lijken mij overbodig. Er is toch een overeenkomst tussen cooperatieve boeren en hun fabriek.?

 • no-profile-image

  gert

  Vage toezeggingen om de boeren te sussen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Contracten geven enkel zekerheid voor een minimaal volume voor de afnemers, maar absoluut geen garantie voor de prijsvorming. Integendeel, alles wat boven de gecontractueerde hoeveelheid geproduceerd (zal) worden, wordt voor bodemprijzen afgenomen. En deze 'vrije' prijs zal dan als leidraad dienen voor de vaststelling van de contractprijs bij het aangaan van nieuwe contracten. Zo gaat het in de aardappelsector al jaren. De dynamiek in de prijsvorming wordt er uit gehaald, met als gevolg structureel produceren tegen een bedrag rondom de kostprijs. En criticasters daag ik uit een produkt of sector te noemen waar de producent er (structureel) beter van is geworden met (termijn)contracten te werken.

 • no-profile-image

  nma

  Alle boeren moeten de kostprijs afspreken in heel Europa in het contract. wordt bijv lid van de EMB. Moet je eens zien hoe gauw de fabrieken dan het volume regelen.

 • no-profile-image

  gert

  Contracten tussen zuivelindustrie en de retailers beter regelen,zorgen dat de melkveehouder hier ook nog wat aan over houdt

 • no-profile-image

  boerin

  welke overeenkomst met de cooperatie?
  er is een tijd geweest dat het doel was "de hoogst mogelijke melkprijs voor de boerenmelk". dit is al lang geen doelstelling meer. het is nu gewoon een multinational. we kunnen er niet vanuitgaan dat de fabriek gaat zorgen dat we een hoge melkprijs krijgen.(ik heb het over de grootste nl. coop) en wat betreft de melkleverstaking: het is moeilijk om 27 ministers op 1 lijn te krijgen (het zijn net boeren)maar dit is wel het duidelijkste signaal dat we kunnen afgeven. Als er niets gebeurt zijn er over een paar jaar maar weinig boeren meer. of ik nu over 2 jaar moet stoppen of over 2 jaar min 1 maand ja dat maakt ook niet veel uit. en ik heb dan wel alles geprobeerd. misschien moet iedere boer eens kijken hoelang hij nog boer kan blijven bij deze prijzen. iedereen kan zich nog aansluiten bij de melkactie.

 • no-profile-image

  Karin Huizinga

  Wat schieten we hiermee op,minder superheffing.En met contracten tussen boer en zuivelfabriek moeten ze helemaal niet aankomen.Dan worden we helemaal met handen en voeten gebonden aan een (te lage) prijs en volume.Er is ook sprake van,als een cooperatie ook voer ,kustmest,zaaigoed en dergelijke levert,men verplicht wordt om alleen via de cooperatie in te kopen.
  Laten ze ons dan ook maar gelijk een salaris geven.boerin die staakt in Frankrijk.

 • no-profile-image

  de busschop

  de kogel is door de kerk
  de melkboeren zijn gebonden en de melk koeien lopen los
  lang leve de industrie
  grtjs

 • no-profile-image

  boerin

  kikker waarom wil je voor minder produceren? bij deze prijzen heb je genoeg aan 40 a 50 koeien. kan je ook weer eens naar een vergadering of helpen bij de sportvereniging van je kind of iets dergelijks. misschien heb je dan ook eens tijd om de kinderen uit het dorp te laten zien wat we doen op een boerderij. en je broer kan zelf op een boerderij,geen verplichte mts.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  pas op met contracten.
  contracten met de industrie garanderen niets
  als er melk te veel is
  kijk naar de groenten en aardappelen, ze zijn goed tot de fabriek vol is, daarna voldoen ze niet meer aan de normen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Ter informatie;de grootste Particuliere Melkveredelaar in Duitsland, werkt ook met contracten. De richtprijs is de gemiddelde prijs van de hele Zuivelindustrie in Duitsland. Daarom zal de marktsituatie op korte termijn bij het huidige overaanbod niet verbeteren. Als melk schaars wordt, dan kunnen er misschien goede contracten afgesloten worden! Maar dan moet naar mijn mening 20%minder geproduceerd worden!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.