Home

Achtergrond 241 x bekeken 12 reacties

Consumentenmelk niet veel goedkoper

De Nederlandse consument heeft weinig voordeel van de lage melkprijs die de melkveehouder momenteel ontvangt.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli 2009 betaalden consumenten 2,3 procent minder voor hun melk dan een jaar eerder. De melkprijs bij de boer daalde echter met ruim 31 procent, terwijl de producentenprijs bij de zuivelonderneming met 10 procent daalde.

”Hieruit blijkt wederom dat de prijs voor zuivel op de wereldmarkt bepalend is voor de melkprijs die de boer ontvangt”, zegt Cor Pierik van het CBS. Het gaat hierbij volgens hem vooral om de kaasprijs.

Verse melk

”Minder dan 10 procent van de aangevoerde Nederlandse melk wordt verwerkt als verse melk,” vervolgt Pierik. ”Veel consumenten zijn zich hier niet van bewust en vinden het vreemd dat de melkprijs in de supermarkt niet veel is gedaald, terwijl de boeren flink minder voor hun melk ontvangen.”

Uit de gegevens van het CBS blijkt dat de consumentenprijs van melk de afgelopen negen jaar met ruim 40 procent is gestegen. Vooral eind 2007 en begin 2008 vond een flinke stijging plaats. De producentenprijs steeg de afgelopen negen jaar met 26 procent. Ook hier vond de stijging vooral eind 2007 en begin 2008 plaats.

Producentenprijs

De consumentenprijs en de producentenprijs van melk laten in het algemeen dezelfde ontwikkeling zien. Begin 2009 ging de prijs voor zuivelondernemingen echter flink omlaag, waardoor er een groter verschil in ontwikkeling ontstond. De producentenprijzen stonden het afgelopen jaar flink onder druk, maar lijken zich de laatste maan den te stabiliseren.

De melkprijs voor de boer daalde deze eeuw met maar liefst 28 procent, met een dieptepunt in 2009. Volgens het CBS hebben de verschillen in prijsontwikkeling mogelijk deels te maken met extra kosten zoals loonkosten en transportkosten in de zuivelketen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder noord-holland

  Wij weten dat als melkveehouders maar lto en cooperaties zeker nog niet.

 • no-profile-image

  gert

  De NMA heeft er ook nog een stokje voor gestoken dat de melkprijs zou verbeteren bij Friesland Food ,door te eisen dat Nijkerk verkocht moest worden,zo werkt iedereen mee aan een lage melkprijs,kan het CBS weer met cijfers stoeien

 • no-profile-image

  arie

  toch staat de halfvolle melk bij de aldi voor 39 cent in de schappen (liter!!!)

 • no-profile-image

  gert

  Zijn de melkveehouders al lang achter gekomen

 • no-profile-image

  duitser

  Zijn de loon en verwerkingskosten gestegen en die moeten doorberekend worden en de productiekosten zijn dan zeker gedaald???????Naar mijn mening zijn die ook gestegen willen ze die dan ook doorberekenen zodat wij ook een faire melkprijs beuren.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Eerlijk gezegd denk ik dat de supermarkten geen protesterende Melkveehouders op de stoep willen.Daarom durven zij niet meer te stunten.Omdat de prijzen van Boter,Kaas en Melkpoeder zo laag zijn maken de melkveredelaars weing winst.Gelukkig zit er nu een positieve beweging in.

 • no-profile-image

  Gerrie

  Dat wordt dus koeien eruit en plantjes erin. Marktwerking.

 • no-profile-image

  Ton

  Er zit structureel heel wat fout, het gaat allemaal om macht. De voedselproducent is de klos.De grote organisaties die eigenlijk voor de boer moeten staan,zijn van koers gewijzigd. Die staan nu voor zichzelf, daar kunnen de vakbonden bijna niet tegen op. Als al de boeren echt meedoen zullen ze het redden. Maar velen lopen nog achter de verkeerde aan. Als boer moet je zelf, met ze allen volume beheersen! Dan komt een redelijke prijs vanzelf! Nooit anders geweest en zal nooit anders worden! Anders wordt je zo als nu slachtoffers van die GRAAIERS!!!!

 • no-profile-image

  bert

  Beste Veehouder

  Als het LTO meedoet????!!!!????
  Je geloofd toch niet in sprookjes of wel.
  Het enige waar die op uit zijn is de achterkant van meneer 't Hart te likken om zelf een keer zo'n leuk bonusbaantje te krijgen of om bij de "grote jongens" te horen, die hun dan weer vertellen hoe goed ze het doen, dat hun WEL voor 25 cent kunnen melken en de rest niet!
  Zo houden ze elkaar rustig.

 • no-profile-image

  wim

  Veehouder volgens mij heb je gelijk, de werkelijkheid is anders en lijkt meer op die van Bert alleen is het wat genuanceerder

 • no-profile-image

  Veehouder

  Vanuit de boer en tuinder moet goed naar de top worden gecontroleerd. De vakbonden doen pogingen(NMV,NVV, NVP). Als LTO ook is meedoet om de onderste steen uit de kast te krijgen, gaat dit lukken! Dan pas heb je kans om een eerlijke verdeling in de marges te krijgen. En dus een kostprijsdekkende opbrengstprijs voor je product. Eenheid maakt macht! Je ziet nu toch dat dit bikkelhard nodig is, de boer neemt al het risico en de andere gaan met de winst lopen en de consument betaald even veel! Harde acties hier tegen zijn in deze zeker op zijn plaats!

 • no-profile-image

  Boerin

  Ik ben het helemaal met "Duitser" eens.
  De productiekosten zijn de laatste 10 jaar behoorlijk gestegen. Bij wie kunnen wij dat doorberekenen? Die :grote mannen " zorgen wel dat zij hun kosten kunnen declareren en hun bonussen krijgen. Maar de boer trekt weer aan het korste eind! Jammer dat er zo met de boeren omgegaan wordt. Er moet eerst weer hongersnood komen, dan tellen de boeren weer mee!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.