Home

Achtergrond 170 x bekeken

Consument koopt uit gewoonte

Bijna 90 procent van de consumenten koopt producten uit gewoonte.

Meer kennis over gezondheid en duurzaamheid leidt niet per definitie tot een ander aankoopgedrag bij consumenten. Alleen de kleine groep mensen die toch al interesse heeft in deze onderwerpen laat zich hierdoor leiden, blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van LNV.

Waarden als rechtvaardigheid, ambachtelijkheid en milieu- en diervriendelijkheid spelen bij de aankoop bijna geen rol, slechts drie tot vier procent van de consumenten handelt hiernaar. Voor de grote groep consumenten die enigszins gevoelig is voor duurzaamheid, zou een koppeling gemaakt moeten worden met smaak en gemak. Mogelijk zijn zij er dan toe te bewegen om producten te kopen met een meerwaarde.

Gezondheid, voedselveiligheid en productkwaliteit worden door alle ondervraagde personen tot op zekere hoogte belangrijk gevonden. Maar consumenten kiezen uiteindelijk voor een product dat lekker is, niet duur, gezond en eventueel gemakkelijk klaar te maken. Wanneer ze voor iets gezonds kiezen, nemen ze niet per se een product met een keurmerk maar kopen ze wat vaker groente, fruit en vis.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.