Home

Achtergrond 730 x bekeken 6 reacties

Commissie: even geen nationale verevening

Melkveehouders die hun individuele quotum overschrijden kunnen dit tijdelijk niet wegstrepen tegen het quotum van collega’s die minder melken dan ze zouden mogen doen.

Het extra geld dat deze maatregel oplevert, kunnen lidstaten dan inzetten als een soort ’uitkoopsteun’ voor stoppers in de sector, of voor melkveehouders die werken onder moeilijker omstandigheden, bijvoorbeeld biologische boeren of bergboeren.

Dat voorstel zal landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel eind deze week lanceren, ter leniging van de nood in de zuivelsector. Die zucht onder de lage melkprijs. Het idee kwam al voor in de zuivelanalyse, die de Commissie deze zomer uitbracht. Op dit moment is nationale verevening van quota wel mogelijk. Dit houdt in dat lidstaten, die hun nationale quotum onderschrijden geen superheffing hoeven af te dragen aan Brussel – ook al zijn er melkveehouders die boven hun individuele quotum zitten. Deze laatste categorie zal, als het Commissievoorstel wordt overgenomen, tóch moeten betalen.

Verburg tegen

In andere, quotumoverschrijdende lidstaten, zoals Nederland, wordt de hoogte van de superheffing wat gedrukt door melkveehouders die binnen hun quotum blijven. Dat drukkende effect zal tijdelijk vervallen bij aanname van het Commissieplan.

In Nederland wordt nationale verevening eigenlijk standaard toegepast. Veel melkveehouders anticiperen er met hun melkproductie ook op. Ze melken liever iets te veel dan te weinig, in de hoop dat hun overproductie weggestreept wordt tegen de onderschrijding van de buurman.

De maatregel is begin vorige week besproken op de Raad van EU-landbouwministers. De reacties daar waren verdeeld, aldus een zegsman van de Commissie. Landbouwminister Gerda Verburg sprak zich eerder uit tegen het voorstel. Zij wil de superheffing niet verder laten oplopen, verklaarde ze onlangs.

Normaliter vloeit de superheffing naar de EU-landbouwbegroting en hebben afzonderlijke lidstaten geen zeggenschap over de besteding van deze gelden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lizzie

  Een reden des te meer om de tank los te zetten ( overschrijders )

 • no-profile-image

  ing

  Laat de over schrijders maar een boete van 1 euro per liter betalen, dan laten ze het vanzelf wel om er overheen te melken, en zo komt de te veel gemolken melk niet in de markt, en hoeven de boeren nu geen melk weg te laten lopen.
  gewoon zonde.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Gelukkig!,het komt nu aan op persoonlijk risico en verantwoordelijkheid!!! Zo hoort het ook! Daar is niets mis mee!!!.

 • no-profile-image

  Yarno

  Op welke datum wordt dit beslist?
  Zou inderdaad een aantal rare effecten kunnen hebben:

  meer animo om melk weg te laten lopen
  veel meer aanbod koeien = prijs keldert
  leas en koop schiete omhoog
  ...

 • no-profile-image

  eerlijk

  Oeps gaan ze weer meer betalen voor de koopmelk die koopgekke boeren let maar op. En dan weer zeuren dat er geld bij moet....

 • no-profile-image

  nuchter

  Laat je niet gek maken door een 0,5%tje verevening dat wegvalt. Natuurlijk heeft dit geen grote gevolgen, het is gerommel in de marge. Geen reden om massaal quotum te leasen of te kopen en ik verwacht zeker geen massale uitstoot van koeien.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.