Home

Achtergrond 175 x bekeken

Comité slaat alarm over kenniseconomie

Nederland besteedt minder geld aan wetenschappelijk onderzoek dan de gemiddelde EU-lidstaat, alle arme nieuwkomers meegerekend.

Het Landelijk Comité Bèta-actie, dat dit heeft vastgesteld, vreest dan ook dat het niks wordt met de nagestreefde 'kenniseconomie'.
Het comité bood dinsdag een petitie aan aan de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan met het pleidooi meer geld vrij te maken voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Volgens het comité heeft minister Ronald Plasterk (Onderwijs) met zijn discussie over de organisatie van het hoger onderwijs de aandacht afgeleid van de werkelijke problemen. "Officiële rapporten zijn het eens over twee zaken: Nederland loopt achter bij het buitenland en verliest de internationale kenniscompetitie. En Nederland dééd het wetenschappelijk goed.''

De bezuinigingen en reoganisaties hebben hun tol geëist: "De vaste staf voor wetenschappelijk onderzoek is met vijftien tot 50 procent omlaaggegaan. Excellente wetenschappers met een uitmuntende staat van dienst worden ontslagen.''

Het kabinet moet inzien dat de 'kenniseconomie' bedoeld was als 'trekpaard voor de economie van de toekomst', juist in deze tijd van crisis. "In Duitsland wordt 18 miljoen extra aan wetenschappelijk onderzoek besteed, juist als bestrijding van de crisis.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.