Home

Achtergrond 160 x bekeken

Cohen: 'Geen uitkering voor boerkadrager'

Een vrouw die haar boerka niet wil afdoen om werk te krijgen, hoeft ook niet om een uitkering te vragen.

Dat stelt burgemeester Job Cohen van Amsterdam maandag in een interview in dagblad Trouw.

"Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk om een vrouw in een boerka te zien lopen. Maar of ik het al dan niet leuk vind, is geen criterium om het te verbieden'', beklemtoont Cohen.

In situaties waar contact met andere mensen nodig is, zoals op school of op het werk, ligt de situatie volgens de burgemeester anders. "Ik ben het ermee eens dat als je geen werk kan vinden door die boerka, je dan ook niet langs moet komen om een uitkering aan te vragen.''

In 2006 hield toenmalig wethouder Ahmed Aboutaleb, inmiddels burgemeester van Rotterdam, ook al zo'n pleidooi. Een jaar later floot de Amsterdamse rechtbank de gemeente Diemen terug toen die daadwerkelijk de bijstandsuitkering van een vrouw met boerka introk.
In een reactie daarop nam de Tweede Kamer een motie aan die het korten op de bijstandsuitkering van boerkadragers mogelijk maakt. Een motie om de uitkering in dat geval helemaal in te trekken, kreeg alleen de steun van de PVV.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.