Home

Achtergrond 284 x bekeken

China eist H1N1-vrij garantie bij import varkensvlees

China hanteert sinds afgelopen weekeinde de eis dat geïmporteerd varkensvlees uit Europa gegarandeerd H1N1-vrij is.

Daartoe eist het een gezondheidscertificaat bij de export. EU-commissaris voor volksgezondheid Androulla Vassiliou heeft in China zware kritiek geuit op deze eis. Vassiliou noemt het Chinese handelen een vorm van protectionisme en noemt de maatregel onterecht omdat het H1N1-virus niet via varkens wordt verspreid volgens de Internationale Diergezondheidsorganisatie OIE.

Vassiliou is in China voor overleg met de Chinezen over de EU veiligheidsstandaarden bij voedselexporten. China heeft de gezondheidseis op 18 september ingevoerd, nadat bekend werd dat een varkensbedrijf in Noord-Ierland besmet is met het H1N1-virus. De stap van China zal vooral gevolgen hebben voor varkensvleesexporten uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken. Tot nu toe zijn dit de enige Europese landen die China heeft toegelaten op zijn markt. Willen ze blijven exporteren naar China dan zullen ze aanvullende tests moeten uitvoeren op het H1N1 virus.

Yu Taiwei, hoofd van het Chinese bureau voor voedselveiligheid zegt dat de certificatie nodig is om de griepverspreiding in te perken. "Deze landen kunnen nog steeds exporteren naar China, wij blazen geen overeenkomsten op, en we stellen ook geen limieten aan onze importen," aldus Yu. tot nu toe heeft het land echter geen extra eisen gesteld aan de binnenlandse handel in varkensvlees, terwijl er ook in China zelf al Mexicaanse griep is geconstateerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.