Home

Achtergrond 168 x bekeken 1 reactie

Canadees-Australische graangigant een feit

Aandeelhouders van het grootste Australische graanbedrijf, ABB Grain, gaan akkoord met een overname door de Canadese concurrent Viterra.

Bijna 90 procent stemde in, terwijl 75 procent nodig was. Daarmee is een nieuwe internationale grootmacht op graanhandelsgebied een feit.

Viterra is met een omzet van 4,3 miljard euro (6,8 miljard Canadese dollars) de grootste Canadese graanhandelsfirma. De omzet van ABB Grain kwam vorig uit op 1,3 miljard euro (2,2 miljard Australische dollars). ABB Grain heeft 111 graanopslagplaatsen in Australië en beheert zeven uitvoerhavens. Van een lokaal graanhandelsbedrijf verandert Viterra in een wereldwijde speler.

Volgens Viterra-directeur Mayo Schmidt kan het bedrijf zo het risico dat weerrampen oogsten bederven verkleinen en het werkgebied uitbreiden. "Viterra profiteert door de overname optimaal van de groeiende graanmarkt." Viterra levert nu in Azië alleen aan Japan en Singapore.

Toenemende welvaart

De consumptiegroei is vooral het gevolg van toenemende welvaart in China en India, die hun graan toenemend uit Australië betrekken. De landen zijn hiervoor een strategisch partnerschap aangegaan. Australië geldt na Rusland als de grootste exporteur van gerst. De Joe White Malting-divisie van ABB Grain verkoopt jaarlijks zo’n 500.000 ton gerst. Dat is 9 procent van de wereldwijde vraag. Het betreft met name brouwgerst bestemd voor de groeiende bierindustrie in Azië.

Schmidt verwacht dat de vraag naar agrarische grondstoffen de komende tien jaar met 20 procent groeit en dat een overnameslag noodzakelijk is. Het afgelopen jaar nam de firma zeven kleinere graanhandelsbedrijven over. In 2007 betaalde het bedrijf 1,1 miljard euro voor het Canadese Agricore United.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ed bakker

    Als boer wordt je steeds kleiner en het wordt steeds moeilijker om meerdere offertes te krijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.