Home

Achtergrond 224 x bekeken 5 reacties

CDA wil helderheid over Bulgaarse en Roemeense melk

Het voorstel van de Europese Commissie om Roemenië en Bulgarije een langere overgangstermijn te gunnen om te voldoen aan de Europese eisen voor de levering en verwerking van melk, stuit op kritiek van het CDA.

Europarlementariër voor het CDA Esther de Lange vindt dat de landen voldoende tijd hebben gehad om hun zaakjes op orde te krijgen. "Roemenië en Bulgarije hebben drie jaar de tijd gehad om met behulp van Europees budget aan de maatstaven te voldoen. Nu blijkt dat ze nog steeds niet voldoen, stelt de Commissie zonder enige uitleg voor deze termijn te verlengen.'' De CDA liet woensdag in schriftelijke vragen weten uitleg te willen over de reden waarom Roemenië en Bulgarije, ondanks de drie jaar extra tijd en het toegekende geld, nog niet tekortkomen. Het gaat vooral om eisen op het gebied van hygiëne.

Ook wil de partij weten hoe deze landen in de toekomst aan de voorwaarden tegemoetkomen, voordat ze instemt met het verlengen van de termijn. Zolang de Roemeense en Bulgaarse melk niet aan de Europese voorwaarden voldoet, mag ze niet op de Europese markt verkocht worden. De Lange heeft geen aanwijzingen dat dat toch gebeurt, maar wil wel dat de Europese Commissie daar scherp op toeziet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  m

  idd "vieze troep"en tegen de tijd dat er weer voetselschadalen ontstaan krijgen wij dat op ons "brood"(figuurlijk want letterlijk kunnen we dat brood wel vergeten"

 • no-profile-image

  Leen

  Bij veel kleine boertjes wordt de melk al niet meer opgehaald. Zonder enige compensatie voor gederfde inkomsten. Koeien zijn er niks meer waard, EU brengt de armsten (ca. 50 Euro/mnd) nog meer armoede. Kleine fabrieken gesloten, personeel op straat. Lang leve de EU, maar dan alleen voor de welgestelden.

 • no-profile-image

  van ongeval michel

  wij hebben een melkveebedrijf in roumenie en er wordt wel goed gecontroleerd
  twee maal per maand een kwaliteitsanalyse met dezelfde europese normen er wodt een gemiddelde gemaakt van deze analyses en als deze te hoog is wordt er flink gekort op het melkgeld plus u bent u subsidies kwijt over deze maand een slechte analyse kan heel grote schade aanbrengen
  rest wordt er ook op alle hygienische faktoren gecontroleert net als in belgie

 • no-profile-image

  vieze

  Ja Leen, straks mag die vieze troep in nederland in de winkelrekken komen te liggen en voor eren veel lagere prijs dan de onze. En wij maar werken aan onze hygiene.

 • no-profile-image

  Drent

  Weer een teken dat de E.U. een stelletje wereldvreemde ambtenaren zijn die totaal geen idee hebben wat voor problemen er door hun "solidaire" ideetjes voor corrupte landen ontstaan. Wat hebben we aan Roemeense kwaliteitscontroleurs aldaar als melkfabrieken e.a. die ambtenaren gewoon kunnen omkopen?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.