Home

Achtergrond 197 x bekeken 1 reactie

CBS: glasgroenteteelt moet nog productiever worden

Nederlandse producenten van glasgroente moeten hun productiviteit verder opschroeven om de internationale concurrentie de baas te kunnen.

Dat concludeert onderzoeker Wim de Rooij van het Centraal Bureau voor de Statistiek in het rapport De Nederlandse economie in 2008.

In het begin van de jaren 90 was Nederland de grootste exporteur van komkommers, paprika’s en tomaten. De productiekosten zijn in Nederland echter hoog. Met name de prijs van aardgas blijft de Nederlandse teelt parten spelen. Sindsdien zijn Mexico en Spanje Nederland als exporteur voorbijgestreefd.

Deze landen winnen het vooral op lage kosten voor arbeid en energie, terwijl ze met grote arealen een lage productiviteit compenseren. De Nederlandse opbrengst per hectare ligt een factor 10 hoger dan de Spaanse, maar dit is onvoldoende om de huidige toppositie vast te houden.

Concurrentiekracht versterken

Om de concurrentiekracht te versterken, moet de Nederlandse sector meer samenwerken en verder specialiseren. Binnen de hele keten kan winst worden geboekt door vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten met gebruik van moderne informatietechnologie zoals chips.

De productiviteitsverhoging kan deels door schaalvergroting plaatsvinden. Die maakt moderne middelen als WKK’s of het gebruik van aardwarmte beter betaalbaar. Sinds 2000 is de teeltoppervlakte van een gemiddeld glasgroentebedrijf met 90 procent toegenomen.
De grootste toename was zichtbaar bij tomatentelers. De gemiddelde tomatenteler beschikt nu over een 130 procent groter areaal van 4,6 hectare.

Eén reactie

  • no-profile-image

    kani Baal

    Ja hoor...voer de productie nog maar eens flink op.Tenslotte heeft dat toch al tot veel succes geleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.