Home

Achtergrond

Brussel kritisch op natuurherstel Westerschelde

Niet alleen de Raad van State maar ook de Europese Commissie is kritisch op het natuurherstel bij de Westerschelde.

Brussel vraagt zich af of Nederland wel voldoende werk maakt van het herstellen van de natuur die wordt aangetast door het uitdiepen van de zeearm. Dat staat in de brief van de Europese Commissie die minister Gerda Verburg (LNV) woensdagavond op aandringen van de Tweede Kamer deed uitgaan. De commissie heeft aanvullende informatie gevraagd, maar het kabinet heeft nog niet gereageerd, meldt Verburg.

Het kabinet besloot in april, ondanks adviezen van twee onderzoekscommissies, de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen niet onder water te zetten. Brussel wijst er in het schrijven van 1 juli op dat landen een grote beslissingsvrijheid hebben, maar dat maatregelen zeker niet tot een verslechtering mogen leiden. De commissie, die toeziet op naleving van Europese regels, voorziet echter dat "er een gerede kans bestaat dat de thans voorziene maatregelen kunnen leiden tot significante negatieve gevolgen voor de natuurlijke kenmerken van het betrokken gebied''.

De Kamer hoort donderdagavond premier Jan Peter Balkenende, minister Verburg en staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) over de kwestie. Verburg en Huizinga zoeken een oplossing in de discussie, die ook in België op de voet wordt gevolgd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.