Home

Achtergrond

Brussel: Europa kruipt uit recessie

De economische situatie in Europa is aanzienlijk verbeterd sinds het tweede kwartaal, meldde EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) vandaag.

Voor Nederland voorziet de EU-commissaris dat de daling van de economie al eindigt in het vierde kwartaal. Dan zou er noch krimp noch groei zijn, na verscheidene kwartalen van een krimpende economie. Per saldo is de Nederlandse economie dit jaar dan 4,5 procent kleiner geworden, zo berekende Almunia.

Hij meent dat de Europese economie vooral opknapt dankzij de ongekend grote bedragen die in de economie zijn gepompt door centrale banken en autoriteiten. "Maar de zwakke economie blijft zijn tol eisen bij banen en overheidsfinanciën'', zei Almunia in een presentatie van zijn halfjaarlijkse raming van de economie.

De EU-commissaris wil dat de EU-landen daarom doorpakken met de herstelmaatregelen die zijn aangekondigd voor dit jaar en volgend jaar. Hij maant de ministers van Financiën ook om de bankensector sneller te repareren, zodat de banken klaar zijn om leningen te verstrekken tegen redelijke voorwaarden zodra bedrijven en huishoudens weer gaan investeren.

Brussel tempert het voorzichtige optimisme door te wijzen op de grote onzekerheid. De werkgelegenheid en de schatkisten moeten de klap van de crisis nog krijgen, terwijl de slappe huizenmarkt de bouw in veel EU-landen ondermijnt.

Lichtpuntje voor consumenten is dat de prijzen momenteel amper stijgen. De Europese Commissie blijft voor dit jaar rekenen op een inflatie van 0,9 procent in de hele Europese Unie. In Nederland stijgen de prijzen ietsje minder langzaam dan het EU-gemiddelde: 1,1 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.