Home

Achtergrond 233 x bekeken

Britse tuinbouw moet meer produceren

Groot-Brittannië moet zelf meer groente en fruit telen om beter in de eigen vraag te kunnen voldoen.

Daarnaast zal ook de consumptie van groente en fruit meer gestimuleerd moeten worden. Die aanbevelingen staan in het eerste rapport van een groep voedselbeleidadviseurs die de Britse minister Hilary Benn van voeding en plattelandszaken adviseert op dit gebied.

Minister Benn maakt zich vooral zorgen dat zijn land gezien de groeiende bevolking en klimaatverandering op den duur niet meer in de vraag naar voeding kan voorzien. Daarnaast moeten de Britten gezonder gaan eten om de stijgende kosten van vetzucht en andere voeding-gerelateerde ziekten tegen te gaan.

Volgens het rapport is de zelfvoorzieningsgraad bij vers fruit in twintig jaar meer dan gehalveerd naar zo’n 10 procent. Bij groente voorzien Britse telers nu in 55 procent van de binnenlandse vraag terwijl dat rond 1988 nog 75 procent was. Vooral de productie van tomaten, sla, champignons, bloemkool en pruimen is in die tijd fors ingezakt. Veel van die producten komen nu uit omringende Europese landen zoals Nederland, Frankrijk of Ierland.

De adviseurs pleiten ook voor meer afstemming bij het inkopen van voeding door overheidsorganen. In Groot-Brittannië zijn meer dan 35.000 instellingen actief op dat gebied, uiteenlopend van scholen, ziekenhuizen en gevangenissen tot ministeries. Die werken echter volstrekt langs elkaar heen waardoor niet geprofiteerd kan worden van eventuele schaalvoordelen. Bovendien komt de boodschap voor gezond eten niet of erg versnipperd over.

Of registreer je om te kunnen reageren.