Home

Achtergrond 249 x bekeken

Britse tieners vrijgesproken van plannen bloedbad

Een jury in de Engelse stad Manchester heeft woensdag twee tieners vrijgesproken, die volgens aanklagers een bloedbad wilden aanrichten op hun school en in een winkelcentrum.

De nu 18-jarige Matthew Swift en zijn 16-jarige vriend Ross McKnight uit de plaats Denton zouden een bom hebben willen laten ontploffen in een winkelcentrum in de nabijgelegen plaats Audenshaw. Daarna wilden ze volgens de aanklagers naar hun school rijden om leerlingen, leraren en uiteindelijk zichzelf dood te schieten.

De aanklagers hadden de beschuldigingen gebaseerd op dagboekaantekeningen van de twee jongens. Swift en McKnight beschreven daarin niet alleen de daad zelf, maar ook hun haat tegen de samenleving en de school. Volgens de advocaten waren de uitlatingen alleen maar de gedachtegang van tieners met een overijverige fantasie.

De twee scholieren zouden geobsedeerd zijn geweest door het bloedbad op de Columbine High School in het Amerikaanse Littleton, waar twee leerlingen op 20 april 1999 twaalf medeleerlingen en een leraar doodschoten en daarna de hand aan zichzelf sloegen. Er vielen 21 gewonden.

Bloedbad

De twee Britten werden in maart opgepakt, nadat McKnight in een dronken bui een vriendin had opgebeld om te zeggen dat hij van haar hield en dat hij uitkeek naar "het tienjarige jubileum van Columbine''. Hij zei dat hij en Swift werden geïnspireerd door de bloedbaden in Columbine en in het Duitse Winnenden, waar een 17-jarige scholier vijftien mensen en zichzelf had doodgeschoten. "Het wordt een druk seizoen voor zulk soort dingen'', aldus Ross. Toen het meisje vroeg naar het waarom van zijn plannen, antwoordde hij dat hij dit "gewoon wilde doen'' en dat hij "ze allemaal haatte''.

De plannen van de twee tieners dateren uit 2007. McKnight sprak in een dagboek geregeld over het beste bloedbad ooit, waarbij de twee duizenden mensen wilden doden. Ook schreef hij een essay voor een IT-project op school over het geplande bloedbad. "Dit was geen creatief schrijven, maar een uitleg van de geestelijke toestand van deze jongen'', aldus de openbaar aanklager.

Swift is een ex-leerling van de school. Hij zou zich willen wreken op het winkelcentrum, omdat hem daar de toegang is ontzegd. Na zijn arrestatie heeft de politie een handleiding voor het maken van explosieven bij hem thuis gevonden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.