Home

Achtergrond 266 x bekeken

Brits pond zakt verder weg, revival dollar

Het Britse pond is de afgelopen week ten opzichte van de euro en dollar verder gedaald, tot het laagste niveau sinds 1 april.

De euro is nu circa 0,92 pond waard. Een maand geleden was een euro nog 0,86 pond waard. Toen de economische crisis in 2007 begon was een euro nog minder dan 0,7 pond waard.

Voor de exporten zijn de effecten desastreus. De waarde van de export aan voeding en levende dieren naar het Verenigd Koninkrijk (VK) is in de periode van januari tot juli fors gedaald. Werd in de eerste 7 maanden van 2008 voor 3,2 miljard uitgevoerd, in 2008 was dit 2,5 miljard.

De handel, voor het grootste deel groente- en fruitexporteurs, voert nu voornamelijk topproduct uit naar het VK. Materiaal van mindere kwaliteit wordt getracht elders af te zetten. Dit wordt bemoeilijkt door de lage waarde van Oost-Europese munten en de problemen rond exportkredietverzekeringen.

De G20, de top van de twintig economische grootmachten, overlegt in Pittsburgh over de financiële crisis. Gevreesd wordt dat strengere regels voor banken de Britse economie geen goed zullen doen. Daar komt nog bij dat de voorzitter van de Britse centrale bank, Mervyn King, zegt een lage waarde van het pond te verwelkomen.

De Amerikaanse dollar lijkt qua waarde ten opzichte van de euro te stabiliseren. Een euro is nu 1,47 dollar waard, net zoveel als een week geleden. De kans bestaat dat de munteenheid wat in waarde stijgt.

Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën, heeft verklaard dat de VS een speciale verantwoordelijkheid heeft om de dollar te ondersteunen als belangrijkste internationale munt. Olie, maar ook granen worden nog altijd meestal afgerekend in dollars.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.