Home

Achtergrond 411 x bekeken 3 reacties

Brazilië mag katoensubsidie VS wreken van WTO

Brazilië mag jaarlijks voor 295 miljoen dollar (206 miljoen euro) aan sancties nemen tegen Amerikaanse import.

Daartoe heeft de Wereldhandelsorganisatie WTO besloten. Brazilië protesteerde bij de WTO vanwege ongeoorloofde Amerkaanse subsidies aan katoentelers.

Hoewel de WTO Brazilië in het gelijk stelde betreffende de illegaliteit van katoensubsidies viel de uitspraak het Zuid-Amerikaanse land tegen. Brazilië had gehoopt tenminste voor 1,7 miljard euro aan sancties te mogen instellen tegen de VS.

Brazilië diende in 2002 een klacht in bij de WTO. Het land stelt dat de VS alleen de op één na grootste katoenproducent kan blijven dankzij een omvangrijk subsidiestelsel. Elk jaar krijgen katoentelers in de VS voor 1,7 miljard euro aan subsidies van de overheid.

China geldt als grootste producent van katoen, en Brazilië de op vier na grootste. Brazilië kreeg in zijn pogingen de Amerikaanse subsidies aan te pakken steun van West-Afrikaanse landen. De zaak geldt als één van de meest gevoelige van de laatste jaren.

De subsidies aan 25.000 Amerikaanse boeren zijn volgens de aanklacht groter dan het bruto binnenlands product van veel katoenexporterende landen in West-Afrika. De VS werd eerder door WT0-uitspraken al gedwongen 82 procent van haar exportsubsidies terug te schroeven.

De katoensubsidies maken de prijs van katoen laag, aldus Brazilië, waardoor kleine boerderijen in minder rijke landen niet competitief zijn op internationale markten. Ze kunnen niet efficiënt genoeg produceren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Hey Australische Brabander, 'k neem aan dat je jouw argumenten geen reden vind om het verfoeilijke subsidie en marktbeschermings systeem van de westerse wereld maar overeind te houden en de welvaart in de ontwikkelingslanden wilt tegenhouden omdat ze of corrupt zijn, of de rijkdom niet netjes verdeeld hebben, of hun juridische systeem niet goed in elkaar zit.
  Ruikt naar kolonialisme.

 • no-profile-image

  Hans

  Kijk, van zo'n bericht krijg je direct de sambakriebels in de kont.
  FELICIDADES BRASIL. Gewoon een land waar de boeren hard aan het werk zijn en niet liggen te drammen zo als hun europese collega's. Wist je dat Brasil in 4 jaar zoveel reserves heeft opgebouwd dat ze in één keer hun buitenlandse schuld kunnen afbetalen! Dat heb ik nog geen enkel ander (ontwikkelings)land zien doen. Je hebt er geen subsidies of andere marktbeschermende maatregelen, maar je kostprijs is gewoon laag. Nou, dit smaakt naar meer, Is kijken wat de volgende Europese of Amerikaanse subsidie of exportrestitutie is die om zeep geholpen wordt.

 • no-profile-image

  down under

  Hans, gaat dit niet ten kosten van de lokale bevolking die om aan goedkope grond te komen verdreven worden? Kunnen ze vervolgens als goedkope arbeidskrachten ingezet worden omdat ze anders geen bron van inkomsten hebben. Klagen?, vooral niet doen want dan wordt je zonder pardon op straat gezet. Kortom Brazilië kan dan wel een lage producenten prijs hebben maar dit gaat ten kosten van de bevolking.

Of registreer je om te kunnen reageren.