Home

Achtergrond 225 x bekeken

'Brandvertrager meubelen: kwart minder doden'

Als fabrikanten banken, stoelen en matrassen behandelen met brandvertrager, daalt het aantal doden en gewonden bij woningbranden met een kwart.

Dat stelt het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV), dat onderzoek deed naar de rol die deze spullen spelen bij een brand. "In Engeland en Ierland gelden al twintig jaar strenge regels. Daar blijkt dat het jaarlijks vijfhonderd doden uitspaart'', aldus NIFV-onderzoeker René Hagen zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Hij onderzocht een identieke bank uit Nederland en uit Engeland. "Die Engelse bank brandt niet, de Nederlandse als een fakkel.''

Uit onderzoek blijkt dat banken, stoelen en matrassen in een kwart van de woningbranden zodanig bijdragen aan de uitbreiding van de brand, dat mensen niet meer op tijd hun woning uitkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.