Home

Achtergrond 2 reacties

'Brand Schoorl gelijk aan uitstoot 5400 auto's'

Bij de brand in een natuurgebied bij het Noord-Hollandse Schoorl is 13.750 ton CO2 vrijgekomen.

Dat is gelijk aan de hoeveelheid die 5400 auto's in een heel jaar uitstoten. Wetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben dit berekend, zo maakte een woordvoerster donderdag bekend.

De wetenschappers zijn bij hun berekeningen uitgegaan van een aantal aannames. Een daarvan is dat de vegetatie in het natuurgebied, heide en bos, circa 5 kilo koolstof per vierkante meter bevatte. Zij denken dat daarvan ongeveer de helft de lucht in is gegaan als CO2. Een andere aanname is dat een auto gemiddeld 15.000 kilometer per jaar rijdt.

Volgens de onderzoekers is er wel een belangrijk verschil tussen CO2 die vrijkomt bij bosbranden en die auto's uitstoten. Bij branden komt kooldioxide vrij die planten en bomen in de jaren daarvoor uit de lucht hebben genomen. Uiteindelijk heeft zo'n brand per saldo dus geen invloed op de concentratie CO2 in de lucht. Auto's hebben dat wel, want zij gebruiken fossiele brandstoffen.

De brand bij Schoorl ontstond afgelopen vrijdag en was zaterdag weer onder controle. Het vuur verwoestte 150 hectare natuur. 550 inwoners van Schoorl moesten tijdelijk hun huis uit.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Die wetenschappers hadden beter kunnen helpen blussen dan achter hun bureau gaan zitten rekenen

  • no-profile-image

    Rik

    Fossiele brandstof is ook ontstaan doordat planten CO2 uit de lucht hebben gehaald. Het duurt alleen iets langer (paar eeuwen) voordat het weer door verbranding vrij komt. Dus fossiele brandstof is ook hardstikke CO2 neutraal.

Of registreer je om te kunnen reageren.