Home

Achtergrond 470 x bekeken 29 reacties

Boze boeren sluiten Belgische minister op

Boze Belgische boeren hebben gistermiddag een tijdlang landbouwminister Sabine Laruelle opgesloten in een schooltje in Ciney.

De minister was daar voor een jongerenconferentie over de lage melkprijs. Tijdens het overleg forceerden tachtig boze landbouwers de deuren. Ze lieten de jongeren de zaal verlaten maar hielden de minister anderhalf uur vast. Zo'n veertig politiemensen kwamen ter plaatse, maar sommige actievoerders verzetten zich heftig.

De melkveehouders eisen dat de politiek iets doet tegen de historisch lage handelsprijs voor melk. De boeren zullen zaterdag in Nandrin en Chimay om 15 uur opnieuw massaal melk laten wegstromen. Woensdag spoten ze al miljoenen liters uit over akkers in Ciney. De boeren kondigden nog meer acties aan.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sympatisant van de 7daagse arbeider

  We hebben gewoon de oplosing burger uit Monnickendam , die melkboeren moeten niet zeuren want die moeten hun land maar verkopen en opvreten , net als die wekloze burgers die moeten ook mar hun huis verkopen en opvreten
  Natuurlijk geen werkloosheidsuitkeringen meer want die zijn overal te lui voor want wat doen die Polen allemaal hier.
  Denk toch even na malloot

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Gelukkig Boert u nog steeds!, geachte MRIJ Boer,ik boer ook nog,MRIJ vee hebben wij ook ! Het is waar dat Nederland over het quotum heeft gemolken.Tot grote vreugde van Frankrijk en Duitsland.Maar dat er 10% vraaguitval zou komen binnen de EU kon niemand weten! Bovendien is de Wereldmarktprijs gekelderd! Deze situatie kon Niemand vooruitzien! Ook de Politiek niet! Misschien kunnen de Boeren ook zonder inmenging van de Politiek een oplossing fabriceren! Ge weet maar nooit! DDB is toch Internationaal???M.vr.groet,piet. (melkveehouder/akkerbouwer.)

 • no-profile-image

  landman

  Geachte Piet Slingerland uit Polen. Het is aan te raden om de landbouweconomie nog eens grondig door te rekenen. Dan kom je tot de ontdekking dat er helemaal geen "varkenscyclus" bestaat. Die "zogenaamde varkenscyclus" werkt namelijk in de praktijk heel anders dan landbouweconomen ons doen geloven.

 • no-profile-image

  R.Z.

  De oorzaken van de lage melkprijs zijn divers en bij iedereen bekend. Maar waar ik me het meest aan stoor, is dat wij niet op de stoep staan bij onze zuivelverwerkers! Die zogenaamde cooperaties bijv. maken enorme winsten, delen flinke bonussen uit, gaan in groen stroom enz enz. Maar een fatsoenlijke prijs aan haar eigenaren uitbetalen doen ze niet! Terwijl een pak halfvolle melk (FRIESLANDCAMPINA)in de winkel voor 1,21 euro ligt! Waar gaat dit over! En onze mannen laten dit allemaal gebeuren?! Zij denken allemaal nogdat het bestuur, directie (en ook LTO) het goed met de boeren voor hebben. Het is 5 voor 12, wanneer dringt tot melkveehouders door dat zij de leiding van de zuivelverwerkers de oren moeten wassen???? Met de fusie van FC zijn we allemaal collectief voorgelogen. De hoogste melkprijs zou FC betalen. De AGD vergelijking laat zien, dat ze nog zelfs ónder de gemiddelde Europese prijs betalen!!! Ik ben benieuwd of ondernemers én eigenaren van FC zich als makke schapen naar de slachtbank laten dragen....

 • no-profile-image

  gert

  Lees het artikel van Cees Veerman in Veldpost van 19-9-2009 en het artikel van Dick Veerman in De Volkskrant van 19-9-2009, dit zegt genoeg hoe de situatie van boer en tuinder is

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Beste meneer Slingerland inderdaad ga ik er vanuit dat het melkquota na 2015 er af is, dit is naar mijn mening een gelopen koers je ziet dat men niet graag van de uitgezette koers afwijkt .
  En de melkprijs zal dan ook een vrije marktprijs worden hoe vervelend dat ook zal zijn

 • no-profile-image

  marcel

  De kostprijs wordt in nederland op gejaagt doordat boeren met veel geld worden verplaatst en daar de andere boeren de nek om draaien.
  ook wordt hier goede landbouwgrond omgezet in natuur Daarvoor in deplaats wordt elders weer 10x zoveel oerwoud plat gezaagd wat na 10jaar weer woestijn wordt omdat het klimaat daar toch niet zo goed is voor landbouw
  Dus we zijn hier heel goed bezig met de natuur.
  En wat onze burger betreft Ik hoop dat het minimumloon snel wordt afgeschaft dan kan hij ook voor wereldmarktprijs gaan werken en dan piept hij wel anders.

 • no-profile-image

  veehouder

  Piet, het is de schuld van de eu-landbouw politiek. Zij hebben de quota verruimd. Hadden ze dat niet gedaan dan hadden we ook niet meer kunnen melken

 • no-profile-image

  mrij

  Het word hoog tijd dat jij piet slingerman de nieuwe minister ,word want jij weet hoe het moet. hahaha laat me niet lachen hoe zie je het voor je als er te weinig is ff wat langer het melkstel eronder en als er te veel is gewoon sneller er onderuit zeker. Zo gemakkelijk gaat dat niet hoor! Koeien die weg zijn komen niet terug en het duurt nog altijd 2jaar voor er weer nieuwe zijn en er is niemand die 2 jaar vooruit kan kijken jij ook niet!!

 • no-profile-image

  de grote on bekende

  De qoutering per direct afschaffen is de enig juiste oplossing!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Grote Onbekende en Boerke uit Fryslan.Volgens mij hebben jullie gelijk.Dan is de discussie in ieder geval snel be eindigd! Hoe de prijzen zich dan gaan ontwikkelen, hangt dan weer af van Vraag en Aanbod! Het Marktmechanisme kan zeer onregelmatig blijven,daardoor heftige prijs fluctuatie's. En niet te vergeten de varkenscyclus zal zijn intrede doen. De Ondernemers die een lage kostprijs hebben,gaan het maken! Die een te hoge kostprijs hebben,moeten de Bakens Verzetten!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Mr.. Wijsneus,u hebt het goed getroffen met u zelf! Maar of u het gelijk aan uw kant krijgt,betwijfel ik.De tijd zal het leren.U vergeet een belangrijke zaak.De Kostprijs kan voor een groot bedrijf veel hoger zijn,dan voor een klein bedrijf!Als de financiering bij een groot bedrijf hoog is en bij een klein bedrijf laag,of zelfs nihil, is de kostprijs ook laag!. Als dan de melkprijs lang laag blijft,zal dat Keuterboerke het langer volhouden!!! Conclusie uw Filosofie is zwak!!!Mr..Wijsneus!,u gelooft toch niet, als de melkprijs weer omhoog gaat,dat die ook hoog zal blijven???.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Een van de oorzaken van de problemen van nu waren een te stabiele melkprijs men kom investeren zonder al te veel risico"s het inkomen was toch altijd positief ook de bank ging hier volop in mee maar ook de vs zat niet stil er is steeds meer melk gekomen en op de wereldmarkt. Ben bang dat het na verloop van tijd weer van voor af aan begint die stallen die in de vs nu leeg komen gaan staks in een sneltreinvaart ook weer vol

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer v.d. Zanden,mag ik veronderstellen dat u er ook van uit gaat. Dat het melkquotum in 2015 verdwijnt en dat de vrije Wereldhandel zal toenemen? Af en toe proef ik in de reactie's andere gedachten en meningen. Of is het daarom,dat sommige nu de politiek op een ander plan willen zetten? Af en toe mis ik een realistische kijk,op de toekomst,van veel Melkveehouders. U schrijft ook over zekerheden,die verloren gaan of reeds zijn en niet meer terug komen.Of heb ik u verkeerd begrepen?

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Wel MR wijsneus.

  Ik ken een land waar de keuterboerkes de melk dumpen en zo toegang krijgen tot de melkerij.
  Deze dumping laat echter melkerijen toe om (duurdere)melk van groten te weigeren .
  Dit leid er logisch toe dat de groten er onderuit gehaald worden... .
  En ook dat nog een land waar de kleintjes kleine bestelautootjes hebben gekocht om de melk 1/5 onder de Aldiprijs huis aan huis te bestellen

  Land : hongarije

 • no-profile-image

  debusschop

  wie heeft er zo geshreeuwd voor de afschaffing van het melk qotum de
  grote melk veehouders.
  en wie roept nu vandaag het meest om
  een betere melk prijs?
  de grote melkveehouders
  ze moeten wel weten ze willen

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Technisch gezien kunnen we even veel melk produceren met 20 000 boeren minder.
  Volgens klassieke economen werkt dit prijsverlagend, dus...
  De industrie weet zeer goed waar ze naartoe wil en de politiek volgt.

 • no-profile-image

  Mr.

  Weet je wat het is.. er zijn nog teveel keutelboerkes, want er is melk in overvloed. Zo is de revolutie.. de grote zullen groeien, de kleine vallen af. Accepteer dat maar.

 • no-profile-image

  burger

  Zielig volk die koeieboeren. Ze hebben 25 jaar een luizeleventje gehad en nu het iets minder gaat is het alsof de wereld vergaat. Gezien de reacties valt het allemaal nog wel mee, de één koopt zelfs nog quotum bij en de ander klaagt de hele dag. Het meest zielige volk wat er bestaat. ( Ook gezien alle dure trekkers, bunders grond enz.) , Vergelijk het b.v.maar eens met iemand die ontslagen wordt, of met iemand die van een minimuminkomen een gezin moet zien te onderhouden. Stelletje zielige zeikers!

 • no-profile-image

  anne

  Verhogen melkprijs betekent meer winst voor de boer, die direct weer zal verdampen door quotumkosten, hogere grondprijs etc. Maak je dus geen illusies. Het is de economische wetmatigheid van volledige mededinging. De enige manier om geld te verdienen is het beter te doen dan je gemiddelde buurman.

 • no-profile-image

  henk gr.kfegb

  Geachte heren agrariers waar ook in Europa, jullie lopen te klagen over de opbrengstprijs. Ik hoor niemand over kostprijs. In Nederland is onze kostprijs hoog door duur melkquotum , dure grond maar ook door de vele aanvullende eisen. Heeft Piet uit Polen ook zo'n kostprijs? Ik heb niet de indruk dat in West Polen (omgeving Zielona Gora) de kostprijs zo hoog is. Of is het daar nog meer armoede dan hier in Nederland?

  Jullie lopen met

 • no-profile-image

  rik

  Ik ben het niet eens met Marcel uit Doetinchem, de kostprijs wordt niet omhoog gedrukt door boeren die uitgekocht worden, die hebben een zak vol geld gekregen en kunnen nu het dubbele melken tegen dezelfde begininvestering.
  Ik ben het wel met Henk Gr uit Overijssel eens dat niemand praat over kostprijs. Probeer die te verlagen! Niet door de produktie te verdubbelen maar door de kosten te halveren. Eén goede troost: De markprijs volgt altijd de kostprijs (zie de varkensboeren).

 • no-profile-image

  lambert

  he wijsneus als je de kostprijs beneden de 20 cent hebt red je het . maar ik denk dat de gemmiddelde boer met een gemmidelde kostprijs het langer red dan de grote boer met een hoge kostprijs en wat een arogante rotpraat heb jij

 • no-profile-image

  eerlijk duurt het langst

  Zo is het vd Zanden ze zijn van die roze wolk gedonderd en het lijkt erop dat ze ondanks alle steun en premie"s die ze ontvangen het alsnog niet vol kunnen houden

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Die arme Sabine Laruelle,80 boze boeren hadden het op haar gemunt! Het is schandalig! Het Barbaarse Gedrag van de Melkveehouders!.Waarom zoeken de melkboeren niet de oorzaak bij zichzelf?Het is toch niet de schuld van de Politiek(?).Als mij iets tegenstaat in de hele discussie,is het dit;WAAROM krijgt iedereen de SCHULD,behalve de PRODUCENTEN!!! Onbegrijpelijk voor mij.Het wordt tijd, dat de melkveehouders bij zichzelf te rade gaan,hoog tijd!!!Wordt A.U.B.Volwassen!

 • no-profile-image

  fryske boer

  Sluit mij aan bij grote onbekende,het doet nog even pijn maar dan worden wij er allemaal beter van.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte heer Landman,uit Friesland,misschien mogen wij het zo niet noemen,daar kan u gelijk in hebben.Maar de prijsdalen zullen langer duren,dan de prijsbergen!Let maar op! Beste Landman!Stabiliteit bestaat niet in een Liberale markt!.

 • no-profile-image

  Leen

  Laten we dan concluderen dat het een historische fout is geweest dat de (EU)politiek eerst de Landbouwproductie heeft gestimuleerd, vervolgens de explosief ontwikkelde Landbouw heeft willen reguleren/quoteren/beteugelen en nu de markt bedorven is haar handen er af wil trekken. Nu de boel in het honderd loopt moeten ze ook voor de gevolgen staan!

 • no-profile-image

  Piet

  Boeren? Het zijn gewoon terroristen, oppakken die lui en een flink pak slaag geven.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.